Administrarea suplimentelor pentru articulatii si oase

Suplimentele pentru articulatii si oase sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii si functionalitatii sistemului oseo-articular si implicit a mobilitatii. Alegerea corecta a momentului de administrare a suplimentelor alimentare, combinarea adecvata cu alte suplimente si respectarea dozelor recomandate sunt factori cheie pentru eficienta lor. Daca avem grija de articulatiile si oasele noastre, ne vom imbunatati semnificativ calitatea vietii. Pentru ca aceste afectiuni nu apar neaparat la o varsta inaintata, ci ne putem confrunta cu ele oricand.

 

Iata despre ce vom vorbi in acest capitol:

1. Care este momentul ideal al zilei pentru administrarea suplimentelor pentru articulatii si oase?

2. Combinatii benefice si posibile interactiuni ale suplimentelor pentru articulatii si oase.

3. Doza recomandata a unui supliment alimentar pentru articulatii si oase - de ce este necesar sa o respectam?

4. Cum putem integra suplimentele pentru articulatii si oase in rutina zilnica?

5. Concluzii si recomandari de produse pentru pentru articulatii si oase.


1. Care este momentul ideal al zilei pentru administrarea suplimentelor pentru articulatii si oase?

Administrarea suplimentelor pentru articulatii si oase la momentele potrivite ale zilei poate maximiza absorbtia si eficacitatea acestora. Diferite suplimente au cerinte specifice legate de momentul administrarii, fie ca sunt luate dimineata, la pranz sau seara. Iata cum sa planificati administrarea acestor suplimente pe parcursul zilei si ce combinatii sunt recomandate.

- Dimineata

Sunt recomandate suplimente precum: vitamina C, complex de vitamine din gama B (dar mai ales B6), colagen hidrolizat. Vitamina C este solubila in apa si se absoarbe cel mai bine pe stomacul gol, dar poate fi administrata si dupa micul dejun pentru a preveni eventualele iritatii gastrice. Complexul de vitamine B (inclusiv B6) ajuta la metabolismul energetic si este ideal sa fie luat dimineata pentru un boost de energie. Colagenul hidrolizat poate fi luat dimineata cu un pahar de apa sau sucul preferat.

Vitamina C sprijina sinteza colagenului si sanatatea pielii si articulatiilor, de aceea este recomandat sa se ia impreuna cu colgenul.

Evitati combinarea suplimentelor cu vitamine solubile in grasimi (A, D, E, K) dimineata pe stomacul gol, deoarece ele necesita grasimi pentru o absorbtie optima.

- La pranz

Sulfatul de glucozamina si condroitina se administreaza, de obicei, impreuna pentru a sprijini sanatatea cartilajului si a articulatiilor. Este recomandat sa le luati cu masa de pranz pentru a imbunatati digestia si absorbtia.

Turmericul contine curcumina, care este mai bine absorbita atunci cand este ingerata la o masa care contine grasimi.

MSM (Metilsulfonilmetan) poate fi luat cu masa de pranz pentru a reduce inflamatia si a sprijini sanatatea articulatiilor.

Glucozamina, condroitina si MSM, luate impreuna, pot oferi un suport complet pentru sanatatea articulatiilor. De asemenea, turmeric cu piperina asigura o absorbtie maxima a curcuminei si potenteaza efectele antiinflamatorii. Piperina din piperul negru poate creste absorbtia curcuminei, deci un supliment care contine aceasta combinatie este ideal.

- Seara

Calciu coral este adesea recomandat sa fie luat seara, deoarece absorbtia calciului poate fi mai eficienta pe timp de noapte si contribuie la refacerea oaselor in timpul somnului. Vitamina D3 si K2 sunt ambele solubile in grasimi si sunt ideale pentru a fi luate seara, impreuna cu o masa care contine grasimi sanatoase. Ele ajuta la absorbtia calciului si sanatatea oaselor. Acizii grasi Omega-3 pot fi luati seara pentru a sprijini sanatatea cardiovasculara si a reduce inflamatia articulatiilor.

Calciu coral cu vitamina D3 si K2 este o combinatie puternica pentru sanatatea oaselor, asigurand absorbtia optima a calciului si directionarea acestuia catre oase. De asemenea, combinatia de Omega-3 si vitamina D3 poate spori beneficiile antiinflamatorii si sprijina sanatatea generala a organismului.

Evitati combinarea Omega-3 sau turmeric cu anticoagulante, deoarece poate exista un risc crescut de sangerare. Nu este recomandata nici asocierea de calciu cu fier.

Pentru a maximiza beneficiile suplimentelor pentru articulatii si oase, este esential sa le administrati la momentele potrivite ale zilei si sa respectati combinatiile recomandate. Respectarea lor va contribui la o administrare eficienta si va maximiza beneficiile suplimentelor pentru articulatii si oase, ajutand la mentinerea sanatatii pe termen lung.

2. Combinatii benefice si posibile interactiuni ale suplimentelor pentru articulatii si oase

Suplimentele pentru articulatii si oase sunt utilizate pentru a sustine sanatatea acestor structuri esentiale ale corpului. Intelegerea combinarii lor corecte suplimente poate maximiza beneficiile si poate preveni posibilele interactiuni negative. Iata care sunt sfaturile noastre:

- Colagen

Colagenul este o proteina esentiala pentru sanatatea articulatiilor si oaselor, contribuind la elasticitatea si rezistenta tesuturilor. Combinatiie benefice ale colagenului sunt cu vitamina C si calciu. Vitamina C este necesara pentru sinteza colagenului, fiind ideala pentru a spori productia de colagen in corp. Colagenul combinat cu calciu si vitamina D3 poate imbunatati densitatea osoasa si sanatatea articulatiilor.

- Extract de scoica verde

Extractul de scoica verde (Perna Canaliculus) contine glicozaminoglicani care pot reduce inflamatia si pot sustine sanatatea articulatiilor. Contine acizi grasi Omega 3, vitamine si minerale precum: vitamina C, vitamina E, seleniu si zinc. Are proprietati importante antioxidante si poate creste elasticitatea articulatiilor.

Combinatii benefice sunt cu glucozamina si condroitina (pot lucra sinergic pentru a ameliora durerea articulara si a imbunatati mobilitatea) si cu Omega-3 (acizii grasi pot potenta efectele antiinflamatorii ale extractului de scoica verde).

- Turmeric

Turmericul contine curcumina, un compus cu proprietati antioxidante, antimicrobiene si care poate reduce inflamatiile. Curcumina inhiba anumite enzime inflamatorii din organism, similar cu mecanismul de actiune al unor analgezice fara prescriptie medicala. Poate ajuta la reducerea inflamatiei si durerii in articulatii, fiind o alternativa naturala la medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

Combinatii benefice ale turmericului sunt cu piperina, care ii poate creste biovalabilitatea, dar si cu Omega 3, care ii poate amplifica efectele antiinflamatorii.

- Sulfatul de glucozamina si condroitina

Sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a sustine sanatatea cartilajului si de a reduce durerea articulara. Multe studii sugereaza ca glucozamina si condroitina ar putea oferi beneficii pentru anumite persoane, in special pentru cei cu dureri articulare moderate pana la severe.

Combinatii benefice sunt cu MSM, extract de scoica verde si colagen. MSM poate spori efectele glucozaminei si condroitinei prin reducerea inflamatiei si a durerii. Extractul de scoica verde poate completa efectele glucozaminei si condroitinei si ameliora durerea, in timp ce creste mobilitatea articulara. Colagenul, impreuna cu glucozamina si condroitina, poate ajuta la mentinerea elasticitatii si rezistentei articulatiilor, imbunatatind mobilitatea si reducand disconfortul pe termen lung.

- MSM (Metilsulfonilmetan)

MSM este un compus natural care poate reduce inflamatia si durerea articulara. Este un compus care contine sulf, gasit in mod natural in diverse alimente si folosit adesea ca supliment alimentar pentru a ameliora durerile articulare si inflamatia, in special in conditii precum osteoartrita. MSM a demonstrat efecte antiinflamatorii semnificative. Se crede ca inhiba expresia markerilor inflamatori precum interleukina 1-beta (IL-1b) si factorul de necroza tumorala-alfa (TNF-a), care joaca roluri cruciale in dezvoltarea osteoartritei.

Combinatii benefice sunt cu: glucozamina si condroitina (un studiu care a implicat participanti cu osteoartrita la genunchi a constatat ca cei care au primit atat MSM, cat si glucozamina au inregistrat cea mai mare imbunatatire a durerii si umflarii articulatiilor comparativ cu cei care au primit fie un singur supliment, fie un placebo.) si cu vitamina C (MSM poate functiona sinergic cu vitamina C pentru a sprijini formarea colagenului).

- Magneziu si potasiu

Magneziul si potasiul sunt minerale esentiale pentru functionarea musculara si sanatatea oaselor. Ele joaca un rol important in ameliorarea durerilor de oase si articulatii, in special in contextul osteoartritei. Magneziul este esential pentru sanatatea cartilajului si a oaselor, contribuie la inhibarea proceselor inflamatorii si a mineralizarii anormale a cartilajului. Inhiba cresterea cristalina a hidroxiapatitei, prevenind astfel mineralizarea excesiva care poate duce la leziuni ale cartilajului​.

Studiile au aratat ca un aport ridicat de potasiu poate reduce simptomele osteoartritei, cum ar fi durerea si rigiditatea articulatiilor. Acest lucru se datoreaza efectului asupra echilibrului electrolitilor si a presiunii osmotice in celulele cartilaginoase, contribuind la mentinerea integritatii structurale a cartilajului​.

Combinatii benefice sunt cu vitamina D3 (care poate ajuta la absorbtia magneziului si a potasiului, sustinand sanatatea oaselor) si cu calciu (combinarea cu calciu poate imbunatati sanatatea osoasa si musculara).

- Vitamina B6

Vitamina B6, cunoscuta si sub denumirea de piridoxina, este cruciala pentru functia nervoasa sanatoasa si poate ajuta la reducerea inflamatiei in articulatii. Un studiu a aratat ca pacientii cu artrita reumatoida aveau niveluri semnificativ mai scazute de vitamina B6, ceea ce sugereaza ca o deficienta a acestei vitamine poate agrava inflamatia si durerea articulara.

Combinatii benefice cu magneziu (pot lucra impreuna pentru a imbunatati functionarea musculara si pentru a reduce crampele musculare) si MSM (vitamina B6 poate ajuta la metabolismul si utilizarea MSM in organism).

- Calciu coral

Calciul coral este o forma naturala de calciu care poate sprijini sanatatea oaselor. Combinatii benefice poate avea cu vitamina D3 si K2 (sunt esentiale pentru absorbtia si utilizarea eficienta a calciului in oase) si cu magneziu (poate ajuta la echilibrarea efectelor calciului, prevenind calcificarea anormala). Vitamina D3 este esentiala pentru absorbtia calciului, iar vitamina K2 ajuta la directionarea calciului catre oase si nu catre arterele de sange. In plus, magneziul poate spori absorbtia vitaminei D3 si K2.

Posibile interactiuni:

Glucozamina poate afecta nivelul de insulina si zahar din sange, deci diabeticii trebuie sa consulte medicul inainte de a lua acest supliment. Vitamina K2 si turmericul pot interfera cu medicamentele anticoagulante. Anumite antiinflamatoare pot interactiona cu suplimentele pentru articulatii, reducand eficacitatea acestora.

Administrarea suplimentelor pentru articulatii si oase poate aduce numeroase beneficii pentru sanatate si mobilitate. Combinarea corecta a suplimentelor, respectarea dozelor recomandate si consultarea unui specialist in sanatate sunt pasi esentiali pentru a maximiza beneficiile si a preveni posibilele interactiuni negative. Asigurati-va ca alegeti produse de inalta calitate si adaptati-va regimul de suplimente la nevoile specifice ale organismului.

3. Doza recomandata a unui supliment alimentar pentru articulatii si oase - de ce este esentiala sa o respectam?

Respectarea dozei recomandate a unui supliment alimentar pentru articulatii si oase este esentiala pentru a evita supradozajul si efectele adverse. Doza optima este calculata pentru a oferi beneficiile necesare, fara a pune in pericol sanatatea. Recomandarile pentru suplimentele alimentare destinate sanatatii articulatiilor si oaselor pot varia in functie de mai multi factori, cum ar fi varsta, sexul si stilul de viata.

Importanta dozarii corecte a suplimentelor:

Siguranta si eficacitatea: dozele prea mari pot duce la toxicitate si efecte secundare grave, in timp ce dozele prea mici pot fi ineficiente.

Interactiuni cu alte medicamente: dozele corecte minimizeaza riscul interactiunilor negative cu alte medicamente pe care le administrati.

Raportul cost-eficienta: utilizarea corecta a suplimentelor va asigura ca nu irositi bani pe produse care nu sunt necesare in cantitati mari.

Spre exemplu, copiii si adolescentii au nevoie de o cantitate mai mare de calciu pentru a sprijini cresterea si dezvoltarea oaselor. La adulti, necesitatea de calciu ramane importanta, iar femeile in perioada postmenopauzala pot avea nevoie de o suplimentare mai mare din cauza riscului crescut de osteoporoza.

Persoanele care petrec mai mult timp in interior sau care au o expunere redusa la soare pot avea nevoie de suplimentare cu vitamina D3. La fel, persoanele varstnice, in special cele peste 50 de ani, care pot avea nevoie de suplimentare cu vitamina D3, deoarece capacitatea pielii de a produce vitamina D3 din expunerea la soare scade odata cu inaintarea in varsta.

Pentru persoanele sub 30 de ani, necesitatea de suplimentare cu colagen poate fi mai redusa, dar este utila pentru sportivi sau persoane active fizic. Dupa varsta de 30-40 de ani, multi specialisti recomanda adaugarea de colagen pentru a sprijini sanatatea articulatiilor pe termen lung.

Consultati intotdeauna un profesionist in domeniul sanatatii pentru a determina doza potrivita pentru nevoile dumneavoastra individuale. Respectati prospectele suplimentelor alimentare pe care le consumati si acordati o atentie deosebita posibilelor interactiuni cu alte medicamente sau suplimente.

3. Cum putem integra suplimentele pentru articulatii si oase in rutina zilnica?

Integrarea suplimentelor pentru articulatii si oase in rutina zilnica este esentiala pentru a asigura o administrare consecventa si eficienta. Iata cateva strategii eficiente pe care ti le recomandam:

- Stabiliti un program fix

Consistenta este cheia pentru a obtine beneficiile maxime ale suplimentelor, iar administrarea lor in aceeasi ora, in fiecare zi, ajuta la crearea unui obicei usor de urmat. Alegeti momente specifice ale zilei care sunt deja parte din rutina, cum ar fi dimineata dupa micul dejun sau seara inainte de culcare. Utilizati alarme pe telefon pentru a va reaminti sa luati suplimentele la orele stabilite.

- Utilizati un organizator de pastile

Ajuta la tinerea evidentei suplimentelor si previne omisiunile. Va permite sa organizati suplimentele, asigurandu-va ca nu uitati nicio doza. Achizitionati un organizator de pastile cu compartimente separate pentru fiecare zi a saptamanii si pentru diferite momente ale zilei. Umpleti organizatorul la inceputul fiecarei saptamani, conform recomandarilor medicului sau etichetei produsului.

- Asociati cu alte activitati

Asocierea suplimentelor cu activitati zilnice poate face administrarea lor mai usoara si mai naturala. Luati suplimentele in timpul meselor principale pentru a imbunatati absorbtia si pentru a reduce riscul de disconfort gastric. Beti un pahar cu apa atunci cand luati suplimentele dimineata, pentru a va hidrata si a incepe ziua cu un obicei sanatos. Pastrati suplimentele intr-un loc vizibil, cum ar fi pe noptiera, pe masuta de cafea sau in bucatarie.

Iata un exemplu:

Dimineata luati suplimentele care contin vitamine solubile in apa (vitamina C, complexul B) si minerale (ca potasiu) pentru a incepe ziua cu un boost de energie. Pastrati aceste suplimente in bucatarie, pentru a le asocia cu masa de dimineata.

La pranz - daca luati suplimente pentru articulatii care contin glucozamina si condroitina, asociati-le cu masa de pranz pentru a ajuta la digestie si absorbtie.

Seara luati suplimentele care contin colagen, vitamina D3 si K2 inainte de culcare pentru a sprijini regenerarea si repararea oaselor si articulatiilor in timpul noptii.

Integrand suplimentele pentru articulatii si oase in rutina zilnica printr-un program fix, utilizarea unui organizator de pastile, asocierea cu alte activitati zilnice si ajustarea in functie de nevoi, puteti asigura o administrare consecventa si eficienta. Aceste strategii va vor ajuta sa beneficiati la maximum de suplimentele alimentare de care aveti nevoie, mentinand sanatatea articulatiilor si oaselor pe termen lung.

 

5. Concluzii si recomandari de produse pentru articulatii si oase

Administrarea corecta a suplimentelor pentru articulatii si oase poate avea un impact semnificativ asupra sanatatii si mobilitatii. Respectarea momentului ideal de administrare, combinarea adecvata si respectarea dozelor recomandate sunt esentiale pentru eficienta lor.

Recomandari de produse:

In functie de nevoile specifice, produsele care contin glucozamina, condroitina si MSM sunt adesea recomandate. Pentru gestionarea durerii si inflamatiei, optati pentru produse naturale care contin turmeric. Produsele cu colagen hidrolizat si vitamina C pot sustine regenerarea si sanatatea cartilajului. Calciul, magneziul si vitamina D3 sunt si ele esentiale pentru mentinerea densitatii osoase.

Produsele noastre, pe care le gasesti sub brandul propriu Life Care, sunt concepute cu atentie si grija fata de tine si natura. Suntem prima companie BIO 100% romaneasca, cu o experienta in domeniu inca din anul 2005. Pe langa certificarile nationale si internationale de calitate pe care le-am dobandit, punem in fiecare produs ceva specific noua: pasiunea pentru un stil de viata sanatos. Cu peste 300 de produse in portofoliu, naturale, cu ingrediente BIO sau vegane si cruelty-free, suntem siguri ca vei gasi tot ceea ce ai nevoie. Peste 5 milioane de clienti s-au declarat multumiti de produsele Life Care, dovada fiind expansiunea noastra in peste 27 de tari din Europa.

Asigurati-va ca alegeti produse certificate si de inalta calitate pentru a obtine cele mai bune rezultate. Consultati medicul inainte de a incepe orice regim de suplimente pentru a asigura compatibilitatea cu nevoile si conditiile individuale de sanatate.

Articol scris de,

Andreea Corneanu, Specialist Marketing, Life Care

Sunt pasionata de un stil de viata sanatos si imi place sa explorez toate aspectele care il influenteaza. Am inceput sa scriu pe propriul blog, acum aproape 10 ani, apoi am fost implicata in diferite proiecte, care au contribuit la dezvoltarea mea in acest domeniu. Am expertiza in redactarea materialelor informationale pentru platforme medicale.
Am fost editor si redactor al rubricilor „Sanatate” si „Lifestyle” din Revista Altfel. Apoi, content creator si redactor colaborator al ziarului Cotidianul pe tematica „Sanatate”. Detin un certificat de atestare a cunostintelor la cursul online Food, Nutrition & Your Health, in cadrul Open2Study by Open Universities Australia.
Sunt pasionata de nutritia organica si mai ales de beneficiile remediilor naturiste, de medicina alternativa. Scopul meu este mentinerea unui echilibru sanatos intre minte si trup, in timp ce impartasesc cu cititorii mei informatii, experiente si studii actuale – PENTRU CA SANATATEA INCEPE CU INFORMAREA!

Surse:

Turmeric May Be a Solution For Osteoarthritis Knee Pain, Study Finds (https://www.verywellhealth.com/turmeric-supplements-may-offer-knee-pain-relief-5078684)

How MSM Might Help Your Arthritis (https://www.verywellhealth.com/msm-methylsulfonylmethane-supplement-for-arthritis-190079)

Glucosamine and Chondroitin for Osteoarthritis: What You Need To Know (https://www.nccih.nih.gov/health/glucosamine-and-chondroitin-for-osteoarthritis-what-you-need-to-know)

Glucosamine and Chondroitin for Osteoarthritis Pain (https://www.arthritis.org/health-wellness/treatment/complementary-therapies/supplements-and-vitamins/glucosamine-chondroitin-osteoarthritis-pain)

Higher magnesium, potassium intake linked with milder knee OA symptoms – Two-year observational study (https://www.nutraingredients-asia.com/Article/2022/10/06/higher-magnesium-potassium-intake-linked-with-milder-knee-oa-study)

Magnesium and osteoarthritis: from a new perspective (https://aoj.amegroups.org/article/view/3606/4288)

Inflammation causes tissue-specific depletion of vitamin B6 (https://arthritis-research.biomedcentral.com/articles/10.1186/ar1821)

Recomandari suplimente pentru durerile articulare