Vitamina D3

Vitamina D3 este cunoscuta si ca „vitamina soarelui” sau „vitamina antirahitica”. Are un rol important in buna functionare a organismului, mai ales in asimilarea calciului. In cazul unei carente, acest lucru se va resimti in tot corpul. De aceea, nu trebuie sa neglijam aportul ei zilnic

Ce sunt suplimentele alimentare cu Vitamina D3?

Suplimentele alimentare cu vitamina D3 sunt o forma a vitaminei D. Ele mai au denumirea de colecalciferol. In mod natural, D3 se obtine prin expunerea pielii la soare. Vitamina este sintetizata la nivelul pielii, apoi absorbita de organism. Suplimentele alimentare sunt utile in sezonul rece sau in cazul unui deficit. Ele sunt obtinute din lanolina, dar exista si surse vegetale precum ulei din seminte de in.

Ce sunt suplimentele alimentare cu Vitamina D3

 

Proprietati si beneficii ale vitaminei D3 naturala

Vitamina D3 are multe beneficii, mai ales pentru copii, pentru ca ajuta la fixarea calciului in oase si la prevenirea rahitismului. Stimuleaza productia de serotonina, denumita si „hormonul fericirii”, ceea ce imbunatateste starea de spirit si ajuta sistemul nervos. Sustine sistemul imunitar, fiind indicata mai ales iarna, pentru ca poate preveni aparitia gripei si a infectiilor sezoniere. Alte beneficii: inhibarea proliferarii celulare, prevenirea diabetului zaharat, promovarea relaxarii vasculare.

Cum sa integrezi suplimente cu vitamina D3 in rutina ta zilnica

Vitamina D3 se obtine din alimentatie: peste gras, lactate, galbenus de ou, ficat, cereale integrale. Daca ai un deficit si ai nevoie de suplimente, le poti integra foarte usor in rutina ta. Pentru copii, se recomanda picaturile, pentru ca sunt usor de administrat. Adultii pot consuma zilnic vitamina D3 2000 UI, cu biovalabilitate crescuta.

Diferente intre Vitamina D3 naturala si cea sintetica

Vitamina D3 naturala este obtinuta din surse animale sau vegetale, pe cand cea sintetica e obtinuta artificial, in laborator, prin sinteza chimica, fermentatie sau extractie. In plus, cele sintetice pot contine conservanti, coloranti sau indulcitori. Pentru ca nu sunt naturale, corpul nostru le poate absorbi mai lent. Un studiu spune ca vitaminele naturale se asimileaza in proporție de 98%, in timp ce vitaminele de sinteza se asimileaza in proportie de doar 10-20%.

Vitamina D3 naturala: Ajutor natural pentru sanatatea oaselor

Lipsa vitaminei D3 are simptome neplacute la nivelul intregului organism, dar mai ales la nivelul sistemului osos. Este necesara pentru fixarea calciului in oase. In lipsa sa, calciul este eliminat de rinichi. Aceasta proprietate a vitaminei D o face esentiala pentru cresterea și dezvoltarea sistemului osos la copii si la mentinerea structurii osoase sanatoase in cazul adultilor. Poate preveni aparitia osteoporozei sau bolile autoimune precum artrita reumatoida.

Cine are nevoie de suplimente cu Vitamina D3?

Este indicata copiilor aflati in perioada de crestere (obligatorie pentru copiii pana la varsta de 18 luni), persoanelor de varsta a treia, celor care prezinta risc crescut de complicatii din cauza avitaminozei D. De asemenea, persoanelor nedeplasabile care nu pot beneficia de expunerea naturala la soare.

Contraindicatii si posibile reactii adverse

Ca orice alta vitamina, si D3 are beneficii si contraindicatii. Printre cele din urma se numara: dureri musculare si slabiciune la nivelul muschilor, schimbari bruste de comportament (stari de iritabilitate, melancolice sau depresive), oboseala continua, lipsa de concentrare, apatie     transpiratie excesiva, dureri articulare, migrene. Ca sa eviti supradoza, este recomandat sa nu se depaseasca 4000 UI sau 100 micrograme pe zi la adulti, gravide, femeile care alapteaza, varstnici si copii cu varste intre 11 si 17 ani. Exista contraindicatii daca: ai un nivel prea mare al vitaminei in corp (stabilit prin analize de sange), o cantitate mare de calciu sau de fosfat in sange, ai pietre la rinichi sau alte afectiuni renale.
 

Intrebari utile:


Cand se administreaza suplimente cu Vitamina D3?

Vitamina D3 se gaseste sub forma de capsule (tari sau moi) sau lichid (picaturi, spray). Ele pot fi administrate in orice perioada a zilei, de preferat in timpul unei mese principale.

Cat timp se administreaza suplimente cu Vitamina D3?

Daca te-ai intrebat „Cat timp se administreaza vitamina D3?”, afla ca raspunsul general acceptat este din luna noiembrie pana in martie (cand expunerea la soare este limitata), zilnic. In functie de nevoi, administrarea se poate realiza la intervale mai mari (saptamanal sau lunar), oral sau injectabil (in cazul deficitului sever).

Care este doza zilnica recomandata pentru suplimente pe baza de Vitamina D3?

Doza zilnica recomandata este stabilita in functie de varsta si sex. Odata cu inaintarea in varsta, capacitatea corpului de a o produce scade. Persoanele care locuiesc in tarile nordice, unde expunerea la lumina naturala a soarelui este limitata, trebuie sa suplimenteze cu doze mai mari acest aport. Astfel, se recomanda: 400 UI pentru sugari; 400-600 UI pentru adolescenti; 600 UI pentru adultii cu varsta de pana la 70 ani; 800 UI pentru cei cu varsta peste 70 ani.

Se poate administra Vitamina D3 la copii sau bebelusi?

Da, vitamina D3 este recomandata in special copiilor si bebelusilor, pentru ca ajuta la fixarea calciului in oase si sprijina dezvoltarea armonioasa. Totusi, pentru ca vitamina D3 poate avea efecte adverse daca este administrata in exces, copiii cu varsta intre 1 si 10 ani nu trebuie sa depaseasca un aport zilnic de 2000 UI/ zi sau 50 micrograme, iar sugarii 1000 UI/zi sau 25 micrograme/zi.

Produse cu Vitamina D