Vitamina B

Vitamina B este importanta pentru organism pentru ca participa la transformarea hranei in energie, la functionarea sistemului nervos si la prevenirea bolilor cardiace.

De ce este esentiala vitamina B pentru organism?

Vitamina B sau vitamina B complex sunt esentiale pentru organism deoarece au un rol important in mentinerea sanatatii sistemului nervos. Sunt implicate in producerea energiei, in sinteza si repararea ADN-ului. Ca sa intelegem mai bine cum functioneaza complexul de vitamine B, trebuie sa stim ca el include o serie de 8 vitamine esentiale, solubile in apa. Acestea sunt: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 si B12, fiecare avand un rol esential in organism.

De ce este esentiala vitamina B pentru organism?

Beneficiile suplimentelor naturale cu Vitamina B

Vitamina B1 (tiamina) ajuta la transmiterea energiei intre celule, are rol antioxidant, protejeaza sistemul nervos. B2 (riboflavina) ajuta la transformarea in energie a carbohidratilor, proteinelor si grasimilor; contribuie la sanatatea ochii, pielii si mucoaselor. B3 (niacina) contribuie la regenerarea tesuturilor musculare, nervoase si epiteliale. B5 (acid pantotenic) ajuta in sinteza glucozei, hemoglobinei si neurotransmitatorilor; mentine nivelul optim de colesterol in sange. B6 (piridoxina) contribuie la producerea hemoglobinei, melatoninei si a neurotransmitatorilor; mentine energia celulara, imbunatateste starea de spirit. B7 (biotina) este esentiala in procesul de refacere a tecilor de mielina, care protejeaza neuronii; mentine sanatatea parului, a pielii si a unghiilor. B9 (acid folic) contribuie la sintetizarea ADN-ului, este esentiala in dezvoltarea placentei si a fatului. B12 (cobalamina, ciancobalamina) contribuie la producerea globulelor rosii din sange, mentine sanatatea sistemului nervos, ajuta la formarea ADN-ului si ARN-ului.

Rolul vitaminelor B pentru energie si functia neurologica

Complexul de vitamina B sprijina functia neurologica. Un aport suficient din aceste vitamine poate reduce atrofia creierului asociata cu inaintarea in varsta si poate preveni aparitia bolii Alzheimer. In plus, protejeaza neuronii, dau energie celulelor cerebrale, lupta impotriva stresului oxidativ, sunt implicate in sinteza neurotransmitatorilor. Spre exemplu, B7 se numeste si „vitamina memoriei”. Vitamina B are un rol important in mentinerea unui nivel optim de energie si in metabolismul energetic al celulelor.

Surse din care se pot obtine vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B12

Vitamina B nu se depoziteaza in tesuturi, ci se elibereaza prin urina, de aceea este important sa avem un aport constant din acest complex esential pentru buna functionare a organismului. Vitaminele B se pot obtine prin alimentatie (carne - ficat, peste, oua, lactate, leguminoase si legume cu frunze verzi, mazare, drojdie inactiva, ciuperci, cereale integrale). In cazul unui deficit, se recomanda introducerea in dieta a suplimentelor alimentare.

Cine ar trebui sa utilizeze suplimente sau complex de Vitamina B?

Vitamina B12 trebuie administrata obligatoriu de catre persoanele vegane. Persoanele care sufera de boala Crohn sau boala celiaca au nevoie sa suplimenteze aportul tuturor vitaminelor din gama B deoarece nu pot absorbi tot necesarul zilnic din alimentatie. De asemenea, suplimentele trebuie utilizate in cazul in care se depisteaza o carenta.

Cum sa integrezi suplimente de vitamina B in rutina ta zilnica

Vitaminele din gama B se gasesc sub forma de capsule, tablete sau picaturi. Sunt usor de introdus in dieta, pe langa o alimentatie sanatoasa. Este indicat sa fie administrate la aceeasi ora in fiecare zi. Iti recomandam imediat dupa trezire, pe stomacul gol sau cu o cantitate mica de mancare, moment in care sunt mai usor de absorbit. Vitamina B3 te ajuta sa adormi mai usor, asa ca poate fi administrata seara, inainte de culcare.
 

Intrebari utile:


Cum iti dai seama daca exista lipsa de vitamina B in organism?

Printre cele mai frecvente simptome ale lipsei vitaminelor B din organism se numara: oboseala accentuata, anemie, iritabilitate, probleme cu memoria si concentrarea, slabiciune musculara, scaderea apetitului, unghii fragile, caderea parului, imunitate slabita, tulburari gastrointestinale, dermatita, ritm cardiac dereglat, furnicaturi la nivelul membrelor, insomnii, stare de apatie, depresie, probleme de echilibru.

Cat timp e necesar sa se administreze suplimente cu vitamina B?

Daca te intrebi „Cat timp se ia complexul de vitamina B”, raspunsul este atat timp cat recomanda medicul specialist. Daca exista un deficit, medicul va stabili doza si durata de administrare.

Care sunt beneficiile dintre vitamina B clasica si suplimente naturale pe baza de vitamine B?

Vitamina B clasica, sau complexul de cele 8 vitamine B, poate fi obtinuta prin alimentatie. Totusi, exista cazuri in care aportul lor nu este suficient, asa ca atunci sunt indicate suplimentele naturale. Ambele variante iti aduc beneficii si pot fi incluse foarte usor in rutina zilnica.

Exista efecte secundare ale suplimentelor naturale cu vitamina B?

Pentru ca este un complex de vitamine care se elimina prin urina, efectele secundare sunt rare, la fel ca riscul unui supradozaj. Fiecare vitamina din complexul B poate provoca un efect advers, printre care: greata, voma, furnicaturi la nivelul membrelor, sensibilitate la lumina naturala, pierderea apetitului, dureri abdominale, mancarimi ale pielii, colorarea urinei in portocaliu.

Produse cu Vitamina B