Quercetina – o resursa in infectiile de sezon

In prezent, atentia intregii lumi este indreptata spre mentinerea unei imunitati puternice si a unui echilibru in ceea ce priveste sanatatea.

Pentru mentinerea sanatatii sistemului imunitar si a unei bune functionalitati a organismului, este esential sa fim informati si asumati, folosind toate resursele naturale pe care Life Care® ni le pune la dispozitie. Quercitin va fi una din aceste resurse in lupta cu microbii.

Ceapa Rosie Quercetina

Ce este Quercetina?

Quercetina, un pigment vegetal, este un puternic flavonoid antioxidant si mai precis un flavonol, care se gaseste in ceapa, struguri, fructele de padure, cirese, broccoli si citrice.

Este un antioxidant versatil cunoscut pentru a poseda capacitati de protectie impotriva leziunilor tesuturilor induse de diferite alergii, infectii sau toxicitati medicamentoase.

Antioxidantii, printre care se numara si flavonoizii, sunt substante ce pot proteja celulele de molecule instabile, cum ar fi radicalii liberi. Studiile anterioare au aratat ca ingestia de flavonoizi reduce riscul de boli cardiovasculare, tulburari metabolice, Alzheimer, Parkinson si anumite tipuri de cancer.

In plus, antioxidantii precum quercetina amelioreaza simptomele suparatoare de raceala si gripa si chiar o pot preveni.

Aceste efecte se datoreaza activitatii fiziologice a flavonoidelor in reducerea stresului oxidativ, inhibând oxidarea lipoproteinelor cu densitate mica si agregarea trombocitelor, actionand ca vasodilatatoare.

Flavonoidele au existat de peste un miliard de ani si poseda un spectru larg de activitati biologice care ar putea influenta procesele atat de imprevizibile intr-o boala. Atunci cand ne gandim la quercetin, trebuie sa ne gandim si la „crestere imunitate”.

Ce contine quercetina?
 

Quercetina
(Sursa foto:https://askthescientists.com/qa/quercetin/)

Quercetina este un compus polifenolic natural anti-oxidant si antiinflamator, care se gaseste in diferite surse naturale, fiind vorba de ceapa rosie in cazul produsului nostru, mai exact in pigmentii plantelor, numiti si fitonutrienti.

Organismul nostru nu poate produce quercetina, de aceea trebuie sa suplimentam aportul din dieta si/ sau suplimente alimentare.

Surse bogate de quercetina sunt: ceapa rosie, fructele de padure, merele, rosiile, broccoli, ceaiul negru, chiar si gingko biloba.

Studii privind quercetina

S-a aratat ca quercetina are capacitatea de a actiona ca ionofor de zinc. Prin urmare, quercetina ar putea avea activitate antivirala impotriva multor virusuri ARN, inclusiv a virusului COVID-19.

Un studiu international care a implicat Institutul de Nanotehnologie al CNR a constatat cum quercetina actioneaza ca un inhibitor specific pentru virusul responsabil pentru Covid-19, aratand un efect destabilizator asupra 3CLpro, una dintre proteinele cheie pentru replicarea virusului.

Studiul este publicat in International Journal of Biological Macromolecules. In acest context se demonstreaza ca, molecula de quercetina, functioneaza ca un inhibitor specific pentru SARS-CoV-2, influentand enzime specifice conferindu-i un efect letal asupra virusului.

Studiile au fost facute de Bruno Rizzuti impreuna cu un grup de cercetatori din Zaragoza si Madrid.

Aceste proprietati constituie baza potentialitatii benefice pentru sanatatea generala si rezistenta la boli, inclusiv activitati anti-cancerigene, antiinflamatoare, antivirale, antidiabetice, antioxidante si psiho-stimulante, precum si capacitatea de a inhiba peroxidarea lipidelor, agregarea trombocitelor si permeabilitatea capilara stimuland biogeneza mitocondriala.

Intr-un studiu similar pe un grup de biciclisti, dupa trei zile de antrenamente grele, printr-o suplimentare de doua saptamani cu quercetin + acizi grasi de tip omega-3, s-au redus biomarkerii inflamatori spre deosebire de grupul la care s-a administrat doar quercitina simpla.

De asemenea, ingestia de quercetina cu antioxidanti precum vitamina C poate imbunatati biodisponibilitatea acesteia, iar asocierea cu NADH (coenzima Q1) permite folosirea Quercitinei in doze mai mari in cazul infectiilor curente si pentru mentinerea unui sistem imunitar puternic.

Mai multe studii care au folosit diferite modele experimentale au demonstrat, de asemenea, efectul pozitiv al quercetinei in imbunatatirea sensibilitatii la insulina a muschilor scheletici prin absorbtia sporita a glucozei si reducerea stresului oxidativ sau a deteriorarii induse de inflamatie, cu modularea necrozei tumorale alfa (TNF-α), AKT, receptorul activat cu proliferator peroxizom gamma coactivator 1-alfa (PGC-1α) si AMPK ca cai principale implicate in proces.

Potentialul terapeutic al quercetinei se extinde la efectul sau preventiv impotriva leziunilor ischemice-reperfuzive, precum si la intarirea fibrelor musculare prin modularea homeostaziei calciului si la imbunatatirea antioxidantilor intracelulari.

Per ansamblu, datele studiate demonstreaza ca quercetina influenteaza pozitiv metabolismul glucozei in ficat si muschii scheletici si, prin urmare, par a fi un candidat terapeutic promitator pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2.

Tulburarile alergice (alergii cutanate, alimentare si respiratorii) au o crestere rapida la nivel mondial in ultimele trei decenii. Prin urmare, exista o cerere pentru noi surse de compusi bioactivi antialergici. In zilele noastre, cea mai mare atentie s-a concentrat asupra flavonoidelor, in special a quercetinei.

Ce inseamna quercetina si cum actioneaza pentru sanatatea organismului?

Quercetina prezinta proprietati terapeutice care au fost dovedite de multe studii in vivo si in vitro. Mecanismul de actiune antialergic al Quercetinului prin inhibarea enzimelor si mediatorilor inflamatori a fost, de asemenea, studiat pe larg.

Este bine cunoscut faptul ca quercetina este un inhibitor al activarii mastocitelor umane prin inhibarea influxului de Ca2 +, a histaminei, a leucotrienelor si a eliberarii de prostaglandine. Aceasta revizuire rezuma, de asemenea, rolul quercetinei in legatura cu bolile alergice respiratorii (studii in vitro, animale si epidemiologice) si alergiile alimentare.

Rezultatele studiilor dovedesc o pozitie unica a quercetinei in tratamentul tulburarilor alergice si posibilitatea utilizarii fitochimicale precum quercetina pentru o vindecare eficienta.

Modalitate de utilizare si contraindicatii

Acum ca am raspuns la intrebarea: „Ce e quercetina?”, trebuie sa stim si cum sa o consumam. Desi quercitina este considerata sigura si este bine tolerata de catre organism, daca este utilizata in doze mai mari de 1000 mg pe zi, pe o perioada mai mare de 10-15 zile, pot aparea dureri de cap, greata sau o senzatie de furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor.

Ar trebui sa se faca pauze periodice de la administrarea quercetinei. O concentratie zilnica recomandata este de quercetin 500 mg.

Femeile gravide, femeile care alapteaza si persoanele cu boli de rinichi ar trebui sa evite quercetina. La doze mai mari de 1 g pe zi, au fost raportate leziuni ale rinichilor.

Descopera Quercetin Plus Vitamin C, 500 mg, Life Care®, un supliment alimentar 100% natural. Contine 500 mg quercetina extrasa din coaja de ceapa rosie, iar impreuna cu Vitamina C fac combinatia ideala pentru un sistem imunitar puternic.

Quercetin Plus Vitamin C, 500 mg, Life Care® mentine functionarea normala a sistemului imunitar si a metabolismului energetic, poate reduce simptomele de sensibilitate a organismului la agenti patogeni si protejeaza organismul de stresul oxidativ si radicalii liberi.

In concluzie, orice infectie scapata de sub control reflecta, sub o forma sau alta, o criza de viata, un domeniu major al vietii sentimentale suprimat si reprimat.

Criza poarta insa in ea semintele unei vieti noi, al unei renasteri, al unui salt de constiinta si mai ales de CONSTIENTA, o renuntare la vechi, un nivel nou al serenitatii, pacii, unitatii si imunitatii in fata fricii de moarte (dar si de viata) de cele mai multe ori.

Articol scris de Adina Cirjan – Terapeut Biofeedback & Formator de Consilier de Stil de Viata Sanatos

Adina Cirjan Lifecare

Produse cu Quercetina