Femeia gravida si nevoile specifice acesteia

Femeile dau nastere copiilor dintotdeauna, de la inceputurile umanitatii si pana in prezent. Nimic nou sub soare!

Statutul femeii in societatea de astazi insa, asezand-o intre rolul „traditional” si cel de emancipare, o solicita intr-un cu totul alt mod decat in secolele trecute.

Intr-o lume capitalizata, alternativa femeii gravide si mai apoi a femeii-mama de a sta acasa cu copilul ei este un lux.

Activitatile initiate de femei in plan socio-profesional au devenit tot mai diverse si solicitante si ca atare, sarcina si lehuzia sunt momente cu adevarat speciale, in care femeia are nevoie de sprijin si grija din partea celor aflati aproape de ea.

Dintre factorii sanogenetici care influenteaza sanatatea gravidei, alimentatia este cel mai important. Completitudinea nutrientilor esentiali este o conditie necesara unei sarcini sanatoase cu evolutie fiziologica, finalizata cu o nastere normala si un nou-nascut sanatos.

Alimentatia femeii insarcinate este dictata de necesitati reale, care au fost cuantificate de catre specialistii in domeniu, atat calitativ si cantitativ, astfel incat nutrientii necesari atat viitoarei mame cat si fatului sa fie asigurati.

Schimbari importante ale necesarului de calorii si nutrienti exista cu siguranta, fara a fi totusi necesar„sa mananci cat pentru doi”.  Cel mai important factor pe care il putem controla si care actioneaza asupra cresterii si dezvoltarii fatului este nutritia mamei [1].

Care sunt nevoile nutritionale pe tot parcursul sarcinii?

Imediat dupa momentul conceptiei apar modificari care pregatesc uterul pentru nidatie si formarea placentei, urmate de modificari hormonale specifice ce pregatesc glandele mamare in vederea lactatiei.

Toate reperele fiziologice se modifica fata de organismul femeii in afara sarcinii. In al 3-lea trimestru spre exemplu metabolismul lipidic este foarte schimbat, crescand trigliceridele, colesterolul total, HDL si LDL [2].

Printre cele mai importante modificari este cresterea volumului sangvin cu 20%, iar cel plasmatic cu 50%.

Apare un fenomen de hemodilutie cu scaderea concentratiei celor mai multe minerale si vitamine circulante, precum si modificari renale cu cresterea ratei filtrarii glomerulare (50-60%).

Circulator, forta de contractie cardiaca si volumul de sange expulzat cresc (cu 30-50%), frecventa cardiaca creste (cu 16% sau 6 batai/min.), iar tensiunea arteriala scade cu aproximativ 30% in prima jumatate a sarcinii, iar in a doua revine in mod fiziologic la valorile anterioare sau creste.

La nivel pulmonar creste ventilatia (cu 30-40%) in paralel cu consumul de oxigen (cu 10%).

Pofta de mancare se modifica, apar si modificari de gust si miros iar metabolismul bazal se intensifica in a doua parte a sarcinii. Nu trebuie pierdute din vedere modificarile gastrointestinale, implicand marirea duratei tranzitului.

Multe gravide prezinta greata (70%) si au varsaturi (40%) in primul trimestru de sarcina (disgravidia de prim trimestru). Se constata si pirozis si adesea, mai ales in a doua parte a sarcinii, constipatie [3].

Carentele si scaderea aportului de nutrienti sub o anumita limita face ca dezvoltarea si cresterea fetala sa fie compromise intr-o masura cu mult mai mare decat sanatatea mamei.

Acest lucru este posibil pentru ca, intai sunt satisfacute nevoile mamei, apoi se asigura dezvoltarea placentei si abia la final nutrientii devin disponibili pentru fat.

Exista destule cazuri cu semne care arata un deficit mineralo-vitaminic la nou-nascut, chiar daca mama nu a prezentat niciun simptom in decursul sarcinii.

Nutrientii macroergici necesari femeii gravide trebuie asigurati in procente adecvate. Complex de minerale si vitamine , pentru gravide, Life Care® indeplineste acest obiectiv printr-o cantitate optima a fiecarui bioelement.

Acidul folic (vitamina B9), necesar sa existe intr-o cantitate suficienta chiar inainte de conceptie, este graitor pentru prevenirea mielodisplaziei denumita uzual spina bifida, afectiune care afecteaza dezvoltarea coloanei vertebrale si a maduvei spinarii.

O alta vitamina extrem de importanta in timpul sarcinii este vitamina D. Asigurarea ei se face prin aport alimentar (aproximativ 200-600 ui/zi) si prin expunere adecvata la soare.

Legat de vitamina D este calciul cu un necesar crescut in special in ultimul trimestru de sarcina, cand mineralizarea oasele fetale este intensa.

Nesuplimentat, calciul necesar are adesea ca sursa mineralele din tesutul osos al mamei, cu toate ca acesta poate fi recastigat dupa sarcina, daca aportul de calciu si vitamina D este suficient.

De asemenea in timpul sarcinii, necesarul de fier este mult crescut. Directiile in care este folosit fierul sunt: 300 mg pentru fetus+placenta, 250 mg pierdut la nastere prin sangerare, 450 mg pentru cresterea masei eritrocitare.

Mai mult de 12% din femei intra in sarcina cu deficit de fier si rezerve scazute, prezentand risc de anemie feripriva in timpul sarcinii [1]. Corectarea prin suplimentare reprezinta solutia cea mai buna in astfel de situatii.

Iodul (sub forma iodurii de potasiu) este un alt element mineral necesar in cantitate corespunzatoare fiind folosit atat in functionarea tiroidei fetale si materne cat si in dezvoltarea creierului fetal.

Deficienta duce la hipotiroidism fetal si cretinism. In zonele cu deficit de iod este necesara suplimentarea in prima parte a sarcinii [4].

De asemenea, printr-un continut adecvat de vitamina E si complex al vitaminelor B, produsul Complex de minerale si vitamine , pentru gravide, Life Care® asigura buna dezvoltare a sistemului muscular, osteo-articular, hormonal, imunitar si nervos al fatului, sustinand in acelasi timp si organismul viitoarei mame.

Aportul hidric este foarte important. De regula, gravida consuma substantial mai multa apa decat in conditii obisnuite. Apa poate fi imbogatita cu 15-20 picaturi de Molecule de oxigen stabilizate Super Water® care ar putea sa acopere nevoia de oxigen al copilului.

Aportul proteic trebuie sa fie de circa 125 g/zi pentru mamele care au peste 18 ani. O atentie particulara trebuie acordata proteinelor in modelul de alimentatie vegana, cu ajutorul produsului Smoothie Vegan, Protein, Life Care® care furnizeaza proteine vegetale de buna calitate, ratia de proteine trebuind sa fie cu aproximativ 30% mai mare decat la persoanele omnivore [5].

Lipidele ar fi bine sa acopere aproximativ 33% din caloriile ingerate zilnice provenind din surse bogate in vitamine liposolubile si acizi grasi esentiali.

Acizii grasi esentiali pot reprezenta un punct sensibil la femeile in perioada de sarcina, mai ales atunci cand ne referim la acizii grasi Omega-3 cu lant lung, EPA si DHA cu o influenta pozitiva asupra dezvoltarii fetale, sinteza endogena fiind modesta in sarcina (aproximativ 9% pentru EPA).

Din acest motiv, gravida trebuie sa consume alimente bogate (peste oceanic) sau suplimente alimentare [6].

Articol scris de Adina Cirjan – Terapeut Biofeedback & Formator de Consilier de Stil de Viata Sanatos

Produse recomandate pentru femeile gravide