Care sunt cele mai bune alimente ce pot fi consumate atunci cand aveti diabet zaharat? Iata, o intrebare deloc usoara…Scopul principal in aceasta afectiune este de a mentine nivelul de zahar in sange la valori foarte fin controlate. Este foarte important sa se consume alimente care ajuta la prevenirea complicatiilor diabetului, cum ar fi bolile de inima.
Alimente de origine animala recomandate pentru diabetici
Pestele gras
Pestele gras este unul dintre cele mai sanatoase alimente. Somon, sardine, hering, ansoa si macrou sunt cele mai bune surse de acizi grasi omega-3 DHA si EPA, care au beneficii majore pentru sanatatea inimii. Consumul acestora in mod regulat este deosebit de important pentru diabetici, care au un risc crescut de boli de inima si accident vascular cerebral. O serie de studii actuale sugereaza ca persoanele care consuma peste gras regulat au un risc mai mic de insuficienta cardiaca si sunt mai putin susceptibile de a muri de boli de inima. Pestele este, de asemenea, o mare sursa de proteine de inalta calitate, care ajuta sa creasca si rata metabolica, intesificandu-se arderile calorice.
Ouale de la gaini crescute acasa
Ouale ofera beneficii uimitoare pentru sanatate, fiind considerate un aliment complet. Consumul de oua regulat poate reduce, de asemenea, riscul de boli de inima in mai multe moduri. Vorbim de ouale fierte sau pregatite astfel incat albusul sa fie tare si galbenusul moale, acesta este oul ca si aliment complet! Nu vorbim de omlete prajite sau de ouale cu galbenusul tare, mare atentie la aceste aspecte esentiale. Galbenusul moale, crud, este o excelenta sursa de colesterol bun HDL dar, odata prajit sau transformat termic solid, se transforma in colesterol rau LDL.
Intr-un studiu, s-a aratat ca persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care au consumat 1 ou pe zi, ca parte a unei diete bogate in proteine au avut imbunatatiri la nivelul colesterolului si zaharului din sange. in plus, si oul este o sursa de B-uri, D, de luteina si zeaxantina, antioxidanti care protejeaza in principal ochii.
Iaurtul grecesc
Iaurtul grecesc este o alegere excelenta dintre lactate, pentru diabetici. A fost demonstrata imbunatatirea nivelului glicemic si capacitatea de a reduce riscul de boli de inima, probabil, in parte din cauza probioticelor pe care le contine. Fiind o sursa buna de proteina, ajuta la ridicarea ratei metabolice si la obtinerea senzatiei de satietate. Ajuta astfel in dieta pentru slabit, prin reducerea apetitului si scaderea aportului caloric.
Alimente de origine vegetala recomandate pentru diabetici
Frunzele verzi
Legumele cu frunze verzi sunt extrem de hranitoare si sarace in calorii. Sunt, de asemenea, sarace in carbohidrati, care pot ridica nivelul zaharului in sange mult mai puternic decat alti nutrienti. Spanac, kale, frunze de patrunjel, macris, stevie, rucola, salata verde – surse bune de vitamine si minerale, inclusiv vitamina K sau C. Intr-un studiu se arata cum cresterea aportului de vitamina C reduce markerii inflamatori pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sau pentru cele cu tensiune arteriala ridicata. in plus, frunzele verzi sunt surse bune de luteina si zeaxantina, antioxidanti valorosi organismului. Acesti antioxidanti protejeaza ochii de degenerescenta maculara si cataracta, complicatii ale diabetului zaharat.
Scortisoara
Scortisoara este un condiment delicios cu o activitate puternic antioxidanta. O serie de studii controlate au aratat ca scortisoara poate scadea nivelul de zahar din sange si poate imbunatati sensibilitatea la insulina. O analiza recenta demonstreaza cum scortisoara are o buna actiune si asupra colesterolului si trigliceridelor, scazand nivelul lor. Nu depasiti o lingurita pe zi – cantitatea de cumarina este bine sa fie in cantitati optime pentru organism – si alegeti intotdeauna tipul Ceylon, aceasta este adevarata ”scortisoara medicament”!
Broccoli
Broccoli este una dintre legumele cele mai nutritive si studiate dintre crucifere. O jumatate de cana de broccoli fiert contine doar 27 de calorii si 3 grame de carbohidrati digerabili, impreuna cu substante nutritive importante, cum ar fi vitamina C sau magneziu. Studiile pe diabet au descoperit ca broccoli poate ajuta la niveluri mai mici de insulina si de a proteja celulele de radicalii liberi produsi in timpul metabolismului. Mai mult decat atat, broccoli este o alta sursa buna de luteina si zeaxantina. Acesti antioxidanti importanti ajuta la prevenirea bolilor de ochi. Broccoli este incarcat cu fitonutrienti, care pot proteja impotriva diferitelor boli, contine sulforafanul – compusul ce face parte din cele mai bine vazute suplimente nutritionale de pe piata actuala.
Semintele de Chia
Semintele de chia sunt un aliment minunat pentru persoanele cu diabet zaharat, fiind extrem de bogate in fibre, dar sarace in carbohidrati digerabili. Fibra vascoasa din semintele de chia poate scadea nivelul zaharului din sange prin incetinirea ratei la care produsele alimentare se deplaseaza prin intestin si sunt absorbite. Ele pot ajuta in procesul de slabit, consumul lor reduce senzatia de foame, dand senzatia de plin. in plus, semintele de chia s-au dovedit a reduce tensiunea arteriala si markerii tumorali inflamatorii.
Turmericul
Turmericul este un condiment cu beneficii pentru sanatate uimitoare. Ingredientul activ, curcumina, poate scadea nivelul de inflamatie si de zahar din sange reducand si riscul de boli cardio-vasculare. Mai mult decat atat, curcumina pare a ajuta la sanatatea rinichilor, acest lucru este important, deoarece diabetul zaharat este una dintre cauzele principale ale bolii renale. Pentru o buna asimilare a curcuminei, este importanta diluarea sa intr-un ulei cald, incalzit si in prezenta piperinei din piperul negru. intalnit in gastronomia ayurvedica, este delicios in preparatele cu orez, cus-cus sau legume inabusite.
Fructele cu coaja
Fructele cu coaja sunt delicioase si hranitoare. Toate tipurile de nuci contin fibre si sunt sarace in carbohidrati digerabili, cu toate ca unele au mai mult decat altele. Un consum regulat si ponderat (un pumn deschis/zi!), ar ajuta la reducerea proceselor inflamatorii si la scaderea glicemiei. Un studiu realizat pe persoane cu diabet zaharat, care au avut in dieta 30 de grame de nuci/zi timp de un an, au pierdut in greutate si au inregistrat o reducere semnificativa a nivelului de insulina. Aceasta constatare este deosebit de importanta pentru ca persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au de multe ori niveluri crescute de insulina, ce sunt legate de obezitate. in plus, unii cercetatori cred ca un nivel cronic ridicat de insulina creste riscul altor boli grave, cum ar fi cancerul si boala Alzheimer.
Ulei de masline extra-virgin
Acest tip de ulei este extrem de benefic pentru sanatatea inimii. Contine acid oleic, un tip de grasime mononesaturata, care a fost demonstrat ca aduce imbunatatiri la nivelul concentratiei de trigliceride si HDL, care este colesterolul bun. Uleiul de masline fiind plin de antioxidanti numiti polifenoli, este singurul dovedit in a reduce riscul bolilor de inima. Asigurati-va ca alegeti uleiul de masline extra-virgin adevarat, multe uleiuri de masline sunt amestecate cu uleiuri mai ieftine, cum ar fi cel de porumb si soia.
Capsunile
Capsunile sunt printre cele mai nutritive fructe, pline de fitonutrienti si antioxidanti – antocianine, cu un indice glicemic scazut. Antocianii s-au dovedit eficienti in a reduce colesterolul si nivelul de insulina. O portie cat o cana de capsuni contine 49 de calorii si 11 grame de carbohidrati. De asemenea, aceasta portie ofera o doza de vitamina C, cu beneficii anti-inflamatorii suplimentare pentru sanatatea inimii.
Usturoiul
Usturoiul este o planta delicioasa cu beneficii asupra sanatatii impresionante. Antibiotic natural, un singur catel de usturoi crud contine numai 4 calorii si 1 gram de carbohidrati. O serie de studii au aratat ca poate reduce inflamatia din corp, scade nivelul de zahar din sange si cel al colesterolului LDL la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Acesta poate fi, de asemenea, foarte eficient in reducerea tensiunii arteriale. intr-un studiu, persoanele cu hipertensiune arteriala necontrolata care au luat usturoi timp de 12 saptamani, in medie, pot inregistra o scadere de 10 puncte a tensiunii arteriale. Usturoiul – bun pentru inima, bun in afectiunile date de un nivel ridicat al glicemiei in sange, un antibiotic general pentru intregul organism.
Articol scris de conf.univ.dr. Lavinia Melania Bratu, Biolog, Psiholog clinician, Consilier nutritie