Beneficiile suplimentelor alimentare pentru digestie
Digestia este importanta pentru descompunerea alimentelor in nutrienti, pe care organismul ii foloseste pentru energie, crestere si reparare celulara. Alimentele si lichidele pe care le ingeram trebuie schimbate in molecule mai mici de nutrienti, inainte ca ele sa fie absorbite in sange, care le transporta in celulele din intregul organism. Acesti nutrienti din dieta noastra sunt „rupti” in carbohidrati, proteine, grasimi si vitamine.
Fiecare in parte are rolul ei in sistemul digestiv. De aceea, este important sa avem un aport suficient de carbohidrati, proteine, grasimi si vitamine, care sa mentina buna functionare a sistemului digestiv. In anumite cazuri, cand intampinam o afectiune (o boala a sistemului digestiv, alergii alimentare, intolerante etc.), corpul are nevoie de suplimente alimentare pentru a functiona corespunzator. In continuare, vom intelegere beneficiile suplimentelor alimentare pentru digestie si cum sa le alegem in functie de necesitatile personale.
Intelegerea problemelor sistemului digestiv si a durerilor de stomac
Probleme digestive apar atunci cand ingeram alimente nesanatoase sau care contin toxine, facem excese sau avem anumite intolerante alimentare (la gluten, soia, lactate etc.) Sistemul digestiv reactioneaza si determina aparitia unui proces inflamator. Acesta poate fi accentuat din cauza stresului, greutatii peste limita si a unui stil de viata sedentar.
Durerile de stomac sunt extrem de suparatoare. Se mai numesc si „dureri in capul pieptului”, pentru ca se localizeaza in partea superioara a abdomenului. Se manifesta sub forma de arsura, senzatie de presiune, crampe, senzatie de greata. Pot fi insotite de constipatie, diaree, stare generala de rau, pierderea energiei, flatulenta.
Durerile de stomac pot aparea inclusiv pe baza stresului, dar si a unor afectiuni specifice: ulcer, gastrita, boala de reflux gastroesofagian, intoleranta la lactoza sau gluten, endometrioza, caliculi biliari, indigestie, gastroenterita, sindrom de colon iritabil, Boala Crohn, migrena abdominala (atunci cand durerile nu au o explicatie medicala).
Suplimente pentru sistem digestiv. De ce sunt necesare?
Pentru o digestie usoara si prevenirea aparitiei afectiunilor tractului digestiv, este recomandat ca in dieta noastra zilnica sa includem o cantitate suficienta de fibre, probiotice si enzime.
Enzimele sunt substante proteice complexe ce regleaza procesele biochimice din organism. Fara enzime, hrana nu poate fi descompusa in nutrienti (vitamine, minerale, lipide, proteine, carbohidrati), enzimele fiind necesare si pentru alte activitati celulare metabolice.
Enzimele digestive sunt secretate la nivelul intregului tract digestiv (stomac, pancreas, intestin subtire, intestin gros, glandele salivare). Un anumit tip de enzime actioneaza numai asupra unui tip de nutrient. Spre exemplu, bromelaina ajuta la desfacerea proteinelor din alimente, dar nu poate actiona asupra amidonului (ca amilaza). Asadar, fiecare enzima are un rol prestabilit in organism. Ele se clasifica in functie de nutrientii pe care ii descompun: proteaza – descompune proteinele; amilaza – descompune amidonul; gelatinaza – descompune gelatina si colagenul; lipaza – descompune grasimile.
Fibrele alimentare sunt un nutrient esential care protejeaza tractul digestiv. De aceea, trebuie sa cunosti ce surse de fibre exista si sa le introduci in alimentatia zilnica. Ele pot fi asemanate cu niste mecanisme de „maturare” a toxinelor din corp, si nu numai. Doza zilnica recomandata este de 25 de grame de fibre pentru femei si 38 de grame pentru barbati.
Totusi, majoritatea oamenilor nu consuma decat jumatate din aceasta cantitate, desi exista o multime de surse de fibre naturale. Fibrele sunt esentiale pentru digestie: combat cu succes constipatia, previn formarea calculilor biliari, reduc riscul aparitiei hemoroizilor (care se pot forma din cauza constipatiei), favorizeaza dezvoltarea florei bacteriene „prietenoase”, reduc flatulenta si senzatia de abdomen „prea plin”, incurajeaza detoxifierea naturala a colonului.
Daca suferi de ulcer gastric sau hiperaciditate, aloe vera iti vine in ajutor. Formeaza o pelicula protectoare pe muscoasa stomacului si cea intestinala, cu rol antiinflamator si analgezic. Consumul regulat de Aloe Vera regleaza tranzitul intestinal, elimina bacteriile si fungii localizate la nivelul tractului digestiv, mentine echilibrul intre bacteriile „bune” si cele „rele”, previne dezechilibrele metabolice, acccelereaza trecerea alimentelor prin intestine, ajuta la detoxifierea organismului, mai ales a celei intestinale.
Probioticele sunt niste microorganisme sau culturi vii de bacterii care aduc numai beneficii organismului. Ele populeaza sistemul digestiv si creeaza un echilibru intre bacteriile bune si cele rele. O multime de afectiuni apar atunci cand numarul bacteriilor daunatoare este mai mare decat al celor benefice.
Un numar optim de probiotice care colonizeaza stomacul, intestinul subtire si colonul creeaza o microflora care nu permite bacteriilor daunatoare sa se dezvolte.
In plus, previn aparitia diverselor boli ale sistemului digestiv si intaresc sistemul imunitar. Ajuta la eliminarea toxinelor din organism, mai ales a celor acumulate la nivelul colonului. Bacteriile prietenoase sunt un ajutor real in lupta contra infectiilor cauzate de fungi, virusuri, diverese bacterii si paraziti.
Probioticele te ajuta in caz de constipatie, diaree, balonare, sindromul de colon iritabil, infectii (urinare sau cu Candida Albicans), toxinfectii alimentare, colita, ulcer gastric, indigestie, cancer la nivelul sistemului digestiv sau in timpul si dupa un tratament cu antibiotice.
Alte suplimente importante pentru sanatatea digestiva sunt: extractul de radacina de ghimbir, ananasul, anghinarele, vitamina D, papaina, acai, graviola.
Cele mai bune enzime digestive si rolul lor esential
Cele mai bune enzime digestive sunt cele care actioneaza conform necesitatilor organismului tau. De aceea, trebuie sa stii ce rol indeplineste fiecare enzima digestiva si cum te poate ajuta.
Papaina este una dintre cele mai importante enzime. Aceasta intervine in descompunerea alimentelor, fiind responsabila de digestia fibrelor si proteinelor din carne. In acelasi timp, are efect digestiv, usor laxativ si depurativ pentru sange. Are rolul de a usura digestia si de a facilita absorbtia nutrientilor proveniti din surse animale. Ea activeaza la nivel digestiv, pancreatic si intestinal.
Lipsa unui nivel optim de enzime duce la dezechilibrarea intregului organism. Acorda atentie urmatoarelor aspecte care pot aparea in caz de deficit enzimatic: balonare, flatulenta, senzatia de „plin” dupa masa, crampe, diaree, mancare nedigerata in scaun. Ca urmare, afectiunile care apar in urma deficitului enzimatic sunt: malabsorbtie a nutrientilor din alimente, intoleranta la lactoza, obezitate, alergii alimentare, pancreatita, probleme la nivelul ficatului sau vezicii biliare.
Este o enzima care, in prezenta sarurilor biliare si a colipazei, transforma grasimile in trigliceride si glicerol, astfel incat sa poata fi absorbite la nivel intestinal. Lipaza este secretata in primul rand de pancreas, dar si de stomac si cavitatea bucala. Rolul ei este de a mentine permeabilitatea membranei celulare, astfel incat nutrientii sa intre in celula, iar toxinele sa fie eliminate cu succes.
Amilaza este o enzima produsa in pancreas si glandele salivare care descompune amidonul, glicogenul si polizaharidele (este responsabila in procesarea carbohidratilor in zaharuri simple). Amilaza imbunatateste digestia, ajuta organismul sa foloseasca amidonul din alimentele ingerate ca si combustibil (iti da energie), mentine nivelul glucozei din sange in limite normale (poate preveni diabetul zaharat), ajuta la detoxifierea organismului si sustinerea sistemului imunitar.
Proteazele sunt enzime secretate de pancreas care actioneaza la nivel digestiv si descompun peptidele la nivel de aminoacizi.
Lactaza transforma lactoza in glucoza si galactoza care pot trece bariera intestinala. Mai exact, lactaza este o enzima secretata de mucoasa intestinala ce permite asimilarea lactozei de organism. Daca nivelul de lactaza este insuficient, atunci cand consumi produse lactate pot aparea: crampele abdominale, starea de greata, balonarea, diareea si ameteala.
Bromelaina activeaza fiziologia nutritionala a enzimelor digestive ale organismului si stimuleaza metabolismul celular. Contribuie la desfacerea rapida a proteinelor din alimente, grabeste procesul de digestie si poate actiona pe post de suc gastric. Ajuta in caz de balonare, gaze ori constipatie. Combate cu succes indigestia, calmeaza arsurile stomacale si indeparteaza senzatia de greutate pe care o ai dupa ce mananci prea mult. In plus, normalizeaza flora microbiana a colonului (regleaza pH-ul), factor esential in mentinerea unei digestii optime.
Cum sa alegi suplimentele alimentare potrivite pentru digestie
Suplimentele alimentare pentru digestie se aleg in functie de afectiunea de care suferi. Daca te confrunti cu constipatie sau gaze, atunci te vor ajuta fibrele alimentare precum Psyllium Husk. Arsurile stomacale se calmeaza cu sucul de Aloe Vera.
Daca suferi de intolerante alimentare, iti recomandam enzimele digestive. Pentru detoxifierea colonului, sunt indicate tot fibrele alimentare. Daca simptomele sunt recurente si nu se amelioreaza in urma schimbarii stilului de viata si a unui tratament cu suplimente alimentare, trebuie sa apelezi la sfatul unui medic specialist.
Concluzii si recomandari: Solutia catre un sistem digestiv sanatos
O alimentatie sanatoasa si un aport suficient de apa ajuta in prevenirea problemelor digestive. Evita consumul excesiv de prajeli, zahar, bauturi carbogazoase. Mentine-ti o dieta echilibrata, hidrateaza-te corespunzator si evita stilul de viata sedentar.
Daca ai probleme digestive care apar constant (balonare, constipatie, dureri) apeleaza la medicul specialist. Iti recomandam sa incluzi in dieta ta cat mai multe alimente sanatoase precum: seminte de in, papaya, anghinare, ananas, papaya si aloe vera. La nevoie, apeleaza la ajutorul suplimentelor alimentare pentru digestie sanatoasa: fibre, prebiotice, probiotice, Aloe Vera, papaina, bromelaina, enzime digestive etc.
Intrebari utile:
Ce sunt exact suplimentele alimentare pentru digestie si cum ma pot ajuta?
Suplimentele alimentare pentru digestie au in compozitia lor micronutrienti sau macronutrienti care actioneaza la nivelul intregului sistem digestiv. Acestea se pot gasi sub forma de tablete, capsule, pudra sau formule lichide. Aceste vitamine, minerale sau alte substante nutritive se implica activ la buna functionare a digestiei. Asigura motilitatea bolului alimentar, previn inflamatiile care pot aparea la nivel digestiv, precum si constipatia, flatulenta, balonarea. Sunt indicate inclusiv in caz de intolerante alimentare (la soia, gluten, lactate etc.)
Cum se diferentiaza enzimele digestive de alte suplimente pentru sistemul digestiv?
Enzimele digestive joaca un rol cheie in descompunerea alimentelor pe care le consumi, asa cum am explicat anterior. Enzimele digestive pot accelera si imbunatati digestia. Cu toate acestea, ele se diferentiaza de celelalte suplimente pentru sistemul digestiv. In timp ce poti consuma probiotice si fibre in fiecare zi, este recomandat ca enzimele digestive sa le consumi doar in momentele in care ai nevoie de ele (dupa o masa copioasa) sau atunci cand suferi de o afectiune specifica (intolerante alimentare). In rest, daca ai o dieta echilibrata, corpul tau va produce in mod natural enzimele de care ai nevoie.
Exista efecte secundare ale suplimentelor naturale pentru digestie?
La fel ca in cazul altor vitamine si minerale, si in cazul suplimentelor alimentare digestive pot aparea efecte secundare atunci cand sunt luate in exces. Printre acestea se numara: greata, varsaturi, indigestie, cefalee (durere de cap), crampe abdominale. Totusi, acestea sunt rare si apar in caz de excese.
De cat timp este nevoie pentru a observa efectele suplimentelor alimentare pentru digestie?
In timp ce unele suplimente pot actiona aproape imediat (ca fibrele alimentare), altele au nevoie de cateva zile sau chiar saptamani pentru a-si face simtit efectul. In cazul afectiunilor digestive, cele mai bune rezultate apar dupa 3 luni de tratament.