Raceala, gripa sau viroze: Simptome si solutii naturale

Diferentele dintre raceala, gripa si viroze

Raceala este cauzata de rinovirusuri (peste 200 de tipuri) care ataca caile respiratorii superioare si gatul. Poate aparea pe tot parcursul anului, dar in special primavara si toamna.

Gripa este cauzata de virusi gripali (3 tipuri, cu mai multe tulpini, A, B si C) care afecteaza sistemul respirator mult mai puternic decat rinovirusurile. Poate aparea mai ales in timpul sezonului rece, in lunile noiembrie-februarie, atunci cand sistemul imunitar este mai slabit.

In ambele cazuri, este recomandat ca pe langa tratamentul medicamentos sa iti ajuti corpul sa lupte cu raceala sau gripa printr-o alimentatie bogata in vitamine si minerale.

Virozele respiratorii sunt extrem de comune in perioada rece a anului si pot fi cauzate de:

>> factori etiologici – cei care cauzeaza aparitia infectiei respiratorii, adica virusurile (cele mai comune sunt: virusul respirator sincitial, rhinovirusurile, virusurile paragripale, adenovirusurile etc.)

>> factori de risc – cei care favorizeaza dezvoltarea virozelor respiratorii (persoanele infectate stranuta sau tusesc fara sa isi acopere gura si nasul, contactul unei persoane sanatoase cu picaturi de saliva si mucus expectorate de persoanele cu viroze).

Simptomele unei viroze respiratorii includ: tuse, mucus (flegma), stranut, nas infundat sau care curge (rinoree), durere in gat, dureri de cap (cefalee), dureri musculare, dificultati de respiratie (respiratie suieratoare), o temperatura ridicata (febra), senzatie generala de rau si slabiciune.

Identifcarea simptomelor: Raceala vs Gripa

Simptome raceala

Raceala debuteaza usor, in cateva zile, atingand apogeul in zilele 2-3 de la contactarea virusului. Printre simptomele de raceala se numara: stari de oboseala, dureri de cap, stranut, dureri de cap si de gat. Apoi, apar mucozitatile nazale si paloarea pielii.

Simptome gripa

Gripa debuteaza brusc cu: stari de oboseala atenuante, cefalee (dureri de cap sau migrene), dureri musculare si articulare (ai senzatia ca nu te poti ridica din pat), febra (38,5-40 grade), tuse neproductiva, frisoane urmate de transpiratii abundente, dureri oculare, inflamarea gatului.

Tusea poate dura pana la o luna dupa vindecare. Febra poate persista 3-5 zile si va fi insotita de senzatia de usturime a ochilor si frisoane care pot cauza dureri abdominale si ale oaselor.

In cazul gripei, apare si senzatia de greata si voma. Alte simptome: nas infundat, secretii nazale, lacrimarea ochilor.

Cat dureaza o raceala si ce impact are asupra organismului?

Daca te intrebi cat dureaza o raceala, afla ca majoritatea adultilor se recupereaza in aproximativ 7 pana la 10 zile, dar unele simptome, in special nasul infundat si rinoreea, pot dura pana la 2 saptamani. Durata unei raceli poate fi mai lunga la copii (de pana la 2 saptamani). Copiii racesc mai mult intr-un an decat adultii. De fapt, in timp ce un adult poate fi afectat de 2-4 raceli intr-un an, copiii pot avea intre 6-8.

Medicii cred ca cele mai frecvente simptome de raceala fac parte din raspunsul organismului la virus, mai degraba decat virusul in sine. Citokinele sunt proteine produse de celule care servesc ca mesageri chimici intre celule. La orice semn de infectie, celulele trag un semnal de alarma trimitand mesaje catre citokine (in cazul nostru, despre virusul racelii comune). Globulele albe si creierul inregistreaza toate aceste informatii si se concentreaza asupra zonelor afectate pentru a opri virusul. Vasele de sange din jurul zonei afectate se largesc atunci cand primesc mesajul ca exista un virus in organism. Acest lucru permite sa curga mai mult sange in zona afectata si sa aduca mai multe celule albe din sange pentru a lupta impotriva virusului. Ca efect secundar, aceste zone vor deveni umflate, rosii si pline de lichid - altfel cunoscut sub numele de inflamatie, partea dureroasa a unei raceli. De aceea avem simptome de raceala precum: secretii nazale sau congestie nazala (nas infundat), ochi care lacrimeaza.

Solutii naturale pentru prevenirea si tratamentul gripelor si virozelor

De cele mai multe ori, virozele respiratorii trec de la sine, in cazul in care sistemul imunitar este puternic. Atunci cand sunt asociale cu infectii bacteriene, tratamentul trebuie sa includa neaparat si antibiotice.

Pentru ca virozele respiratorii sunt cauzate de virusuri, le puteti trata acasa, urmand tratamentul recomandat de medicul specialist, dar si cu ajutoare naturale, care sa va redea starea de bine.

Din pacate, netratata, gripa poate duce la complicatii serioase, mai ales in cazul copiilor de pana la 2 ani, varstnicilor sau pacientilor cu boli autoimune. Pot aparea: pneumonia, inflamarea bronhiolelor sau meningita.

Nu exista un tratament prestabilit pentru virozele respiratorii. Acesta difera in functie de fiecare pacient, dar de obicei include: antiinflamatorii, vitamine si minerale pentru sustinerea sistemului imunitar, remedii pentru durerile de muschi si de cap, pentru combaterea febrei, tusei si a disconfortului de la nivelul cailor respiratorii. Iti recomandam:

>> siropuri cu miere, cimbru sau fenicul, care ajuta la combaterea tusei seci și calmeaza iritatiile gatului

>> spray-uri pentru gat cu efecte calmante, recuperatoare si cicatrizante

>> fiole cu laptisor de matca si polen, care sporesc puterea de aparare a organismului in fata agentilor patogeni

>> echinaceea, o planta excelenta in caz de bronsite, viroze, inflamatii ale gatului

>> salicina naturala extrasa din salcia alba, cu efecte tonice, antiseptice si antiinflamatoare.

Tratamentul pentru gripa consta in administrarea de medicamente antivirale, care pot scurta perioada de imbolnavire. De asemenea, amelioreaza simptomele si pot reduce riscul aparitiei complicatiilor. Antibioticele se administreaza DOAR in cazul in care gripa este asociata cu o infectie bacteriana depistata ca urmare a unei complicatii (exemplu: pneumonia bacteriana).


Ce poti face pentru a scapa cat mai repede de gripa:

>> consuma alimente bogate in vitamina C (citrice, kiwi, rosii uscate la soare, ardei gras, broccoli, kale, coacaze negre, patrunjel, papaya, grapefruit, sparanghel, spanac, merisoare, varza de Bruxelles)

>> administreaza suplimente alimentare pe baza de vitamina C, magneziu, zinc

>> Salcia este un antiinflamator natural care calmeaza durerile musculare si de cap, reduce febra si te ajuta sa adormi mai usor.

>> introdu in dieta ghimbir, usturoi, ceapa si miere

>> bea suficiente lichide (apa, ceaiuri pentru stimularea imunitatii sau pentru calmarea iritatiilor gatului, supe calde)

>> foloseste spray-uri nazale

>> fa inhalatii sau aromaterapie cu uleiuri esentiale de eucalipt sau lamaie

>> redu efortul fizic si odihneste-te cat mai mult.

Sfaturi pentru prevenirea racelilor, indiferent de anotimp

Protejeaza-ti organismul impotriva racelii si gripei cu: produse apicole (miere, polen, propolis), ceapa, usturoi, ghimbir, scortisoara, ardei iute, catina, turmeric, fructe de acai, spanac, broccoli, salata verde, bauturi calde si ceai de echinaceea, vitamina C.

 

Un stil de viata activ iti mentine organismul sanatos – imbunatateste functionarea sistemului cardiovascular, reduce stresul si intareste imunitatea. Poate te-ai plictisit sa auzi ca sportul e bun la toate, dar e adevarat. Chiar si atunci cand esti racit, putina miscare te ajuta sa te vindeci mai repede. Asigura-te ca faci miscare cel putin 30 de minute pe zi. Nu uita ca omul nu este facut sa stea zilnic 8 ore pe scaun la birou.

Fiind cea mai mare problema a secolului, stresul ne poate acapara foarte usor. Printre problemele pe care le provoaca se numara si scaderea imunitatii. Citeste, practica mindfulness, petrece-ti timp cu cei dragi, deconecteaza-te de la probleme, mergi la un mesaj relaxant sau incearca aromaterapia.

Nu uita sa iti aerisesti camera. Aerul proaspat scade numarul de virusuri si bacterii care sunt eliminate in aer de fiecare data cand stranuti sau tusesti. Nu sta in casa asteptand sa iti treaca raceala. Iesi la o plimbare afara, chiar daca e vorba de numai 5 minute. Bea multa apa si ceaiuri pentru a te mentine hidratat.

Pentru a scapa de durerile din gat, poti face de 2-3 ori pe zi o gargara cu apa sarata. O metoda eficienta de a facilita eliminarea mucusului este infuzia cu abur. Fierbe 1 litru de apa, adauga 2 linguri (sau 3-4 pliculete) de ceai si cateva picaturi de ulei esential de eucalipt. Acopera-ti capul cu un prosop si inspira aburul emanat de infuzie.

Respecta regulile de igiena si spala-te pe maini!

Concluzii si recomandari pentru un organism fara raceala si gripa

Respecta sfaturile de mai sus pentru a preveni raceala. Ele sunt benefice si in cazul gripei, intr-o anumita masura, insa cea mai buna protectie in cazul gripei este oferita de vaccinul antigripal, care este recomandat mai ales copiilor si persoanelor vulnerabile (batranilor, oamenilor cu un sistem imunitar slab etc.)

Spala-te pe maini, pastreaza distanta fata de persoanele afectate de gripa sau raceala, evita sedentarismul si stresul. De asemenea, dezinfecteaza periodic suprafetele in care se acumuleaza microbi (cum ar fi telefonul mobil sau telecomanda). Mentine-ti o dieta sanatoasa si un stil de viata echilibrat.

Intrebari utile:


Care sunt primele semne ale unei raceli sau gripe si cum le pot distinge?

Desi gripa si raceala au manifestari comune, exista anumite lucruri care le diferentiaza, in special debutul. Raceala obisnuita dureaza o perioada mai scurta si actioneaza asupra organismului mai putin agresiv decat gripa, care poate dura chiar si o saptamana sau mai mult si poate necesita spitalizare (in cazurile mai grave). In cazul gripei, simptomele apar dupa aproximativ 3 zile de la infectare, pe cand simptomele racelii in decurs de 2 zile. Gripa debuteaza brusc si violent cu febra peste 38 grade, stare de oboseala, frisoane, transpiratie abundenta, dureri de cap, oculare si de gat. Apoi cu greata, varsaturi, pierderea poftei de mancare, stare de slabiciune. Raceala debuteaza cu dureri usoare de cap, stranut, dureri de gat, rinoree. Apoi, cu paloarea pielii, senzatia de mancarime in cerul gurii.

Cum actioneaza suplimentele naturale pentru imunitate in combaterea si prevenirea gripei?

Suplimentele naturale pentru imunitate au efect antiinflamator, calmant, intaritor al sistemului imunitar. Au capacitatea de a inhiba dezvoltarea si raspandirea virusurilor care cauzeaza gripa. Spre exemplu, Vitamina D3 activeaza celulele imunitare T, Vitamina C creste activitatea si actiunea celulelor imunitare care ataca virusurile. Prin aporutl de Zinc este stimulat si activat raspunsul antiviral natural al sistemului imunitar. Curcumina actioneaza impotriva infectiilor virale datorita capacitatii sale de a combate inflamatia.

Care sunt cele mai recomandate suplimente naturale pentru raceala si gripa?

Cele mai recomandate suplimente naturale pentru raceala si gripa sunt: vitamina C, vitamina D3, echinaceea, zinc, ciuperca Reishi, polenul, laptisorul de matca, propolisul, extractul de salcie (Salix alba sau aspirina naturala), magneziu, spray-urile decongestionante pentru nas, siropurile de tuse cu miere, quercetina, uleiul pur de oregano, colostru ecologic, probioticele, turmericul in combinatie cu piperina.

Cum pot sa-mi protejez familia de viroze, in special in sezoanele cu risc crescut?

In sezonul rece, cel care are un risc crescut pentru dezvoltarea virozelor respiratorii, este foarte important sa respectati regulile de igiena. Asta inseamna sa ne spalam pe maini cu apa si sapun de fiecare data cand ajungem in casa de afara si obligatoriu inainte sa mancam sau sa gatim. Nu trebuie sa ne atingem fata (in special gura, nasul si ochii) cu mainile murdare. Virusurile respiratorii pot patrunde foarte usor in mucoase. Trebuie sa evitam spatiile aglomerate, in care sunt sanse mai mari sa gasim persoane afectate de virozele respiratorii. De asemenea, e important sa avem o dieta echilibrata si sa ne pastram sistemul imunitar puternic.

Produse recomandate pentru raceli si gripe