Probleme digestive: Simptome, mod de calmare

Ce sunt problemele digestive si cum se manifesta in sistemul digestiv?

Probleme digestive apar atunci cand ingeram alimente nesanatoase sau care contin toxine, facem excese sau  avem anumite intolerante alimentare (la gluten, soia, lactate etc.) Sistemul digestiv reactioneaza si determina aparitia unui proces inflamator. Acesta poate fi accentuat din cauza  stresului, greutatii peste limita si a unui stil de viata sedentar.

Problemele digestive se pot manifesta prin afectiuni precum: constipatia, diareea, balonare, boala de reflux gastro-esofagian, sindromul de colon iritabil, toxinfectie alimentara, gastroenterocolita, boala celiaca, caliculi biliari, gastrita, boala inflamatorie intestinala, colita ulcerativa, boala Crohn, hemoroizi, fisuri anale etc.

Probleme digestive: Simptome, mod de calmare

Semnele principale ale problemelor digestive si cum sa le recunosti

Cele mai comune simptome ale afectiunilor digestive sunt: senzatia de greata, varsaturile, dificultate la inghitire, arsuri in capul pieptului, crampele abdominale si diareea. Acestea, netratate, pot duce la deshidratare severa si la dezechilibre hidro-electrolitice. De aceea e bine sa apelezi la sfatul medicului daca simptomele persista.

Dureri de stomac: Cauze si simptome specifice

Durerile de stomac (abdominale) pot avea cauze diverse. Cea care se manifesta prin crampe poate fi asociata cu diarea, constipatia, balonara sau flatulenta. In cazul femeilor, crampele pot fi asociate si cu menstruatia. Durerile de stomac pot fi cauzate de infectiile virale, bacteriene sau parazitare. Pot veni insotite de greata, varsaturi, febra.

Atunci cand sunt cauzate de afectiuni specifice precum sindromul intestinului iritabil, boala Crohn, gastrita sau ulcer, poti intampina: balonare, indigestie, pierderea in greutate, senzatie de oboseala constanta, crampe, flatulenta.

Tine cont de faptul ca durerile de stomac pot fi acute (disconfortul se resimte pe un timp limitat) sau cronice (durerile sunt constante sau recurente).

Boli si afectiuni ale sistemului digestiv: De la usoare la grave

Tulburarile digestive sunt cauzate de functionarea necorespunzatoare a sistemului digestiv. Cele mai multe dintre ele se dezvolta in stomac (greata, arsuri, sughit). Pot fi si tulburari intestinale (de exemplu, balonare si gaze intestinale).

Tulburarile sistemului digestiv includ probleme care afecteaza mai multe parti ale sistemului digestiv simultan, precum si cele care afecteaza doar o parte. Sunt numeroase si variate. Uneori pot fi cauzate de alergii sau intolerante alimentare. Ele pot porni de la cere usoare (gaze, sughit), la moderate (crampe, arsuri), pana la grave (boala celiaca, boala Crohn, sindromul de colon iritabil).

Suplimente alimentare naturale pentru calmarea si prevenirea problemelor stomacului

Suplimentele naturale pentru durerile de stomac contin: fibre, anghinare, ananas, enzime digestive, probiotice si prebiotice, aloe vera, seminte de in, papaya etc.

Concluzii si recomandari pentru mentinerea sanatatii digestive

Mentinerea sanatatii digestive depinde de cativa factori foarte importanti: o alimentatie echilibrata, bogata in vitamine, minerale si antioxidanti; un consum suficient de apa (care ajuta alimentele sa fie digerate corespunzator si hidrateaza mucoasa intestinala); evitarea sedentarismului si a alimentelor bogate in grasimi nesanatoase sau procesate.

Intrebari utile:


Care sunt alimentele sau bauturile care pot provoca probleme digestive?

Alimentele si bauturile care iti pot da dureri de stomac si probleme digestive sunt cele bogate in grasimi nesanatoase sau zaharuri, dar nu numai. Iata la ce trebuie sa acorzi o atentie deosebita: mancarea prajita, cafeaua in exces (poate avea efect laxativ), lactatele (organismul uman nu este obisnuit cu o cantitate mare de lactate; persoanele cu intoleranta trebuie sa le evite mereu), condimentele picante, alimentele acide (rosii, citrice), produsele rafinate (patiserie, painea alba, dulciurile), bauturile carbogazoase, alimentele care contin indulcitori adaugati, coloranti artificiali, aditivi, bauturile alcoolice, sarea si zaharul in exces.

Cum disting intre durerile de stomac obisnuite si cele legate de afectiuni mai grave?

Atunci cand iti poti da seama care este cauza durerii de stomac (toxinfectia alimentara, consumul excesiv de grasimi sau lactate etc.), durerea este una obisnuita, care va trece in urma unui tratament corespunzator. Cand durerile de stomac si alte simptome aferente nefunctionarii corespunzatoare a sistemului digestiv (balonare, crampe, flatulenta, arsuri etc.) sunt constante si iti afecteaza viata de zi cu zi, trebuie sa apelezi la sfatul medicului specialist. Acesta va depista cauza problemei si iti va prescrie tratamentul corespunzator.

Ce suplimente alimentare naturale sunt recomandate pentru o digestie buna?

Pentru o digestie usoara si prevenirea aparitiei afectiunilor tractului digestiv, este recomandat ca in dieta noastra zilnica sa includem o cantitate suficienta de fibre, probiotice si enzime. Fibrele alimentare sunt recunoscute in primul rand pentru capacitatea lor de a preveni sau ameliora constipatia. Doua fibre cu beneficii remarcabile sunt taratea de Psyllium si glucomannan. Psyllinum Huks sunt tarate bogate in fibre spongioase, cu efect prebiotic, care imbunatatesc digestia si pot diminua senzatia de balonare. Glucomannanul are un continut caloric foarte scazut, ocupa mult spatiu în stomac si ofera senzatia de satietate. Reduce apetitul, creste senzatia de satietate, reduce colesterolul si absoarbe substantele toxice din intestine. Probioticele sunt bacterii „bune” care reconstruiesc flora intestinala, imbunatatesc imunitatea organismului, pot previn infectiile tractului digestiv si dezvoltarea bacteriilor patogene. Enzimele digestive sunt substante proteice complexe ce regleaza procesele biochimice din organism, pentru ca alimentele sa fie descompuse in componentele lor si sa fie metabolizabile mai usor. Stimuleaza, stabilizeaza si optimizeaza tractul digestiv.

Masuri si recomandari pentru a preveni problemele digestive

O alimentatie sanatoasa si un aport suficient de apa ajuta in prevenirea problemelor digestive. Evita consumul excesiv de prajeli, zahar, bauturi carbogazoase. Mentine-ti o dieta echilibrata, hidrateaza-te corespunzator si evita stilul de viata sedentar. Daca ai probleme digestive care apar constant (balonare, constipatie, dureri) apeleaza la medicul specialist. Iti recomandam sa incluzi in dieta ta cat mai multe alimente sanatoase precum: seminte de in, papaya, anghinare, ananas, papaya si aloe vera. Semintele de in sunt o sursa importanta de acid alfalinoleic, un tip de acid gras Omega-3, esential pentru organism. Ele trateaza constipatia, ajutand astfel la eliminarea toxinelor, atenueaza simptomele sindromului de colon iritabil si previn aparitia cancerului de colon. Papaya este atat unul dintre cele mai delicioase fructe exotice, cat si un aliment care contine enzime ce stimuleaza buna functionare a digestiei. Anghinarele sunt bogate in fibre, usurand in mod natural tranzitul intestinal. Mai mult decat atat, contin inulina, o fibra naturala care este un prebiotic, si care, la randul sau, sporeste nivelul de probiotice din intestinul gros. Ananasul contine o enzima numita bromelaina, care favorizeaza digestia si calmeaza arsurile stomacale. Ajuta organismul sa digere mai rapid proteinele din alimentele consumate. Aloe Vera este o planta recunoscuta pentru capacitatea de a proteja sistemul digestiv. Contine peste 200 de substante active – vitamine, minerale, aminoacizi, antioxidanti, fitosteroli. Consumul regulat de Aloe Vera regleaza tranzitul intestinal, elimina bacteriile si fungii localizate la nivelul tractului digestiv, mentine echilibrul intre bacteriile „bune” si cele „rele”, previne dezechilibrele metabolice, acccelereaza trecerea alimentelor prin intestine si ajuta la detoxifierea sistemului digestiv.

Produse recomandate pentru probleme digestive