Dureri de oase la copii si adulti - Cauze si remedii

Ce sunt durerile de oase si cum se manifesta in functie de varsta

La copii, durerile de oase (sau de crestere) se pot manifesta prin: crampe sau senzatii dureroase la nivelul membrelor, fiind cele mai frecvente cauze ale durerii in sistemul musculo-scheletic. Ele apar la copiii cu varste cuprinse intre 3 si 12 ani. Durerea apare de obicei la nivelul tibiei, gambelor, coapselor sau in spatele genunchilor. De regula, durerile de picioare la copii apar in timpul noptii.

Durerile de crestere la adolescenti se pot manifesta prin: durere surda in spatele rotulei, sub genunchi sau pe partile laterale ale rotulei, slabiciunea muschiului coapsei, trosnet in genunchi, genunchi care „se blocheaza”, probleme de echilibru.

La adulti, se pot manifesta prin: sensibilitate extrema sau disconfort, de intensitate scazuta pana la crescuta, la nivelul unuia sau mai multor oase in acelasi timp. Ea apare indiferent daca sunteti in miscare sau in stare de repaus.

Dureri de oase la copii si adulti

Cauzele frecvente ale durerilor de oase la copii

In cazul copiilor, in ciuda cresterii rapide a lungimii, nu osul este sursa durerii. Muschii si/sau tendoanele sunt cele care misca si controleaza oasele si articulatiile. Nu exista o cauza cunoscuta a durerilor de oase la copii, dar exista mai multe teorii:

>> cresterea activitatii fizice poate duce la suprasolicitarea muschilor, ceea ce poate provoca durere

>> multi copii cu dureri de crestere au articulatii foarte flexibile (hipermobilitate) si au picioarele plate. A fi hipermobil poate provoca dureri de crestere.

>> copiii cu dureri de crestere au o rezistenta osoasa mai mica din cauza nivelului scazut de vitamina D.

De ce se confrunta adultii cu dureri de oase?

In cazul adultilor, durerile de oase, la maini sau picioare (dar nu numai), pot aparea din diferite cauze. Odata cu inaintarea in varsta creste riscul aparitiei durerilor de oase si articulatii. Nivelul de colagen din tesuturi scade, iar articulatiile pot deveni rigide, fapt ce favorizeaza aparitia durerii.


O alta cauza este sarcina, cand durerea apare mai ales in zona bazinului si soldurilor. Aceste dureri pot aparea si la persoanele adulte care sufera de: osteoporoza, anemie, osteomielita, diferite tipuri de artroza, fracturi sau fisuri la nivel osos, infectii raspandite la nivel osos, afectiuni care impacteaza aportul de sange al oaselor, dar si deficitul de vitamine si minerale.

Ce poti face pentru combaterea durerilor osoase

Pentru copii, medicul specialist va recomanda modalitati de gestionare a durerii in functie de fiecare individ. Desi pot fi incomode, durerile de crestere nu sunt periculoase. Nu vor duce la o afectiune grava de sanatate si, de obicei, se rezolva de la sine. Pentru buna dezvoltare a copiilor, se recomanda un aport suficient de vitamina D3, care ajuta la fixarea calciului in oase si la prevenirea rahitismului.

In cazul adultilor, in primul rand trebuie depistata sursa durerii. Apoi, tratamentul poate fi medicamentos, chiar si chirurgical. O recomandare generala este evitarea suprasolicitarii zonei dureroase, o alimentatie corecta, bogata in vitamine si minerale, administrarea de suplimente naturale ce pot imbunatati simptomatologia.

Suplimente alimentare naturale pentru durerile osoase

S-a dovedit eficacitatea unor ingrediente de origine naturala care pot ajuta in prevenirea si combaterea durerilor de oase si articulatii. Ele pot fi folosite ca adjuvante pe langa tratamentul recomandat de medicul specialist sau de sine statatoare. Dintre ele, cea mai importanta este vitamina D3. Ea mentine concentratia normala de calciu in sange, ajuta la fixarea calciului in oase, mentine sanatatea sistemului muscular, contribuie la sanatatea oaselor si dintilor. Este importanta atat pentru copiii aflati in crestere, cat si pentru adulti

Daca te confrunti cu durere de maini si picioare, cel mai probabil iti sunt afectate articulatiile. Colagenul este un ingredient care te poate ajuta. Rolul colagenului este acela de a sustine sanatatea oaselor, articulatiilor, muschilor, cartilajelor, ligamentelor, precum si a nervilor. Ajuta la mentinerea structurii sanatoase a oaselor, articulatiilor si muschilor. Ofera elasticitate si flexibilitate ligamentelor si cartilajelor. Lubrifiaza natural articulatiile si cartilajele si reduce durerile articulare.

Glucozamina si condroitina sunt doua tipuri de sulfati, componente structurale cheie ale cartilajului osos. Acestea amelioreaza durerea cauzata de artrita, actionand ca niste antiinflamatoare naturale si incetinind deteriorarea cartilajului. Ajuta la reducerea rigiditatii articulatiilor si la mentinerea elasticitatii cartilajului. Au un efect antiinflamator, care ajuta la reducerea umflaturilor dureroase ale articulatiilor.

Extractul de scoica verde te face sa uiti de dureri articulare in tot corpul. Contine structuri proteice similare cu cele din corpul uman, ce formeaza substanta structurala a tesutului conjunctiv si a cartilajelor. Scoica verde Perna canaliculus este studiata inca din anii 1960 pentru beneficiile aduse in caz de afectiuni ale oaselor si articulatiilor precum: artroza, coxartroza, artrita, entorse, luxatii etc.

Prevenirea acestor tipuri de dureri: sfaturi si recomandari

Durerea de oase poate fi prevenita printr-un aport suficient de nutrienti (vitamine, minerale, antioxidanti, in special calciu si vitamina D3). Evita sedentarismul, pentru ca poate avea un impact negativ asupra oaselor, articulatiilor si cartilajelor.
Nu iti suprasolicita locurile in care ai suferit interventii chirurgicale, fracturi sau entorse. Poarta incaltaminte corespunzatoare si mentine-ti postura corecta. De asemenea, mentine-ti o greutate corespunzatoare pe tot parcursul vietii.
 

Intrebari utile:


Ce sunt durerile de oase vs. durerile musculare?

Durerea musculara (mialgia) este mai des intalnita decat cea osoasa. Ea poate afecta articulatiile, ligamentele, tendoanele si tesuturile moi care leaga mușchii de oase si organe. Durerea de oase este resimtita la nivelul articulatiilor (genunchi, incheieturi sau degete). Ea are o intensitate mai puternica si ascutita, dar localizata. Durerea musculara se simte ca o intepatura, crampa sau spasm. Ea este temporara si intermitenta, adica apare in episoade de intensitate variata.

Durerile de oase pot indica osteoporoza sau artrita?

Da, aceste dureri pot fi un indicator al aparitiei osteoporozei sau artritei. Osteoporoza este o afectiune a oaselor care se intalneste mai ales la persoane in varsta. Ea poate fi depistata tarziu, dupa ce apar complicatiile. Afecteaza densitatea minerala si masa osoasa, favorizeaza aparitia fracturilor, in special in zona soldurilor, a coloanei vertebrale sau a incheieturilor. Artrita desemneaza durerile si afectiunile de natura articulara, nu doar o singura boala, asa cum crede majoritatea. Exista peste 200 de tipuri de artrita, iar cei mai importanti factori de risc sunt: predispozitia genetica, varsta inaintata, obezitatea, bolile metabolice sau densitatea osoasa.

Cand sa mergi la medic pentru dureri de oase?

Atunci cand durerea de oase are o cauza fizica (apare ca urmare a unei lovituri, cazaturi), iar membrul afectat nu mai poate fi folosit in mod obisnuit. Oasele se pot suda gresit, asa ca e necesar sa mergi la medic atunci cand ai suferit o fisura sau ruptura de os. Trebuie consultat medicul cand durerea de oase persista sau este insotita de febra, senzatie de greata sau varsaturi, pierderea poftei de mancare, senzatie generala de slabiciune si amorteala.

Produse recomandate pentru durerile de oase