Alergii: Simptome, gestionare si tratament natural

Ce sunt si cum se manifesta alergiile?

Alergiile sunt semnale pe care le da organismul atunci cand intalneste un factor extern (alergen) ce ii provoaca hipersensibilitate. Sistemul imunitar percepe acesti alergeni ca pe un „inamic”, desi ei sunt inofensivi, si declanseaza un raspuns imun. Corpul incepe sa produca histamina, o substanta care declanseaza reactii inflamatorii in corp si produce unele dintre simptomele suparatoare ale alergiilor. Alergiile se manifesta prin: mancarime la nivelul ochilor si nasului, eczeme sau iritatii, dureri de cap, ochi care lacrimeaza, rinoree, stranut, tuse, dificultati de respiratie.

Principalele tipuri de alergii si cum sa le recunoastem?

Poate te confrunti cu alergii de primavara (la polen), alergii ale pielii sau alergii alimentare. Cei mai frecventi alergeni sunt: acarienii de praf, polenul, sporii de mucegai, unele alimente (oua, lapte, arahide, crustacee, soia, grau etc.), substantele care se gasesc in saliva pisicilor si cainilor, anumite metale (precum nichelul din bijuterii).

Principalele tipuri de alergii: alergia alimentara, alergie la medicamente, alergia la veninul insectelor, alergia de contact (la saliva de animale), alergia respiratorie (polen, acarieni etc.)

Este foarte usor sa recunoastem o alergie. Trebuie sa identificam aparitia reactiilor alergice cu potentialul factor alergen. Adica, daca te joci cu o pisica si incepi sa stranuti, sa iti curga nasul sau sa iti apara pete rosii pe piele, e posibil sa fi dezvoltat o alergie la saliva pisicii. Este eronat sa credem ca suntem alergici la parul de animale. De fapt, alergia e cauzata de saliva lor, dar pentru ca ele isi curata blana prin lins, saliva este transferata pe blana.

Alergiile alimentare, de obicei, sunt depistate in primii ani de viata. Atunci cand incepe etapa de diversificare a unui bebelus, trebuie acordata o atentie deosebita eventualei aparitii a unei reactii alergice. Totusi, alergiile alimentare pot aparea si pe parcursul vietii. In acest caz, trebuie sa apelati rapid la un medic specialist.

Daca nu sunteti siguri la ce sunteti alergici sau daca suspectati ca aveti mai multe alergii si vreti sa le aflati cauza, puteti sa va testati la medicul alergolog. Testul consta in introducerea alergenului in piele cu ajutorul unui ac subtire. Daca zona se inroseste conform graficelor medicale, ati descoperit sursa alergiei.

Simptomele alergiilor: De la stranut la afectiuni respiratorii

Alergiile pot avea simptome de la scazute la grave. Cele mai comune simptome ale alergiilor respiratorii sunt: stranut, senzatie de mancarime la nivelul nasului sau in cerul gurii, rinoree apoasa, durere de cap, nas infundat, senzatia de presiune la nivelul fruntii sau a maxilarului, tuse, respiratie suieratoare, senzatie de sufocare, oboseala.

Daca alergiile nu sunt tinute sub control (cu ajutorul antihistaminicelor), pot duce la afectiuni grave precum astm bronsic.

In cazul alergiilor alimentare, simptomele sunt mult mai grave: transpiratii abundente, umflaturi ale fetei si membrelor, mancarimi, dificultati in respiratie sau soc anafilactic. Alergia la un aliment nu poate fi tratata; trebuie evitat complet consumul acelui aliment.

Metodele de prevenire si gestionare a alergiilor

Alergiile nu pot fi prevenite. Ele se pot declansa oricand pe parcursul vietii, iar cauza aparitiei lor nu este pe deplin cunoscuta. Ce poti face este sa ai un stil de viata sanatos si un sistem imunitar puternic. Iar daca ai fost depistat cu o alergie, sa eviti alergenul care ti-o provoaca (in cazul alergiilor alimentare, acest lucru este obligatoriu; in cazul celor la polen, animale sau acarieni – nu este posibil sa eviti complet, ci doar sa tii sub control simptomele).

Alergiile de sezon pot fi ameliorate daca respecti niste reguli simple: eviti sa iesi afara atunci cand nivelul de polen este ridicat, folosesti un purificator de aer in casa, administrarea de antihistaminice orale sau de suplimente alimentare care inhiba actiunea factorilor alergeni, folosirea spray-urilor nazale, evitarea stresului (stresul mareste nivelul de cortizol, o substanta care accentueaza simptomele alergice), intarirea sistemului imunitar, evitarea fumatului (activ sau pasiv). In cazul alergiei la acarieni este recomandata spalarea lenjeriei de pat la o temperatura de 90 de grade, cel putin o data pe luna.

Concluzii si recomandari: Gasirea solutiei potrivite pentru tine

Indiferent de alergia de care suferi (alergie alimentara, alergie la polen, alergii de primavara, alergii ale pielii, alergii la medicamente etc.), cea mai buna solutie este identificarea si evitarea alergenului. Fiecare persoana are nevoie de un tratament personalizat, asa ca unii oameni pot tine sub control alergia doar cu ajutorul antihistaminicelor, pe cand altii au nevoie de tratamente cu cortizol, imunosupresoare, imunomodulatori etc.
Ca sa gasesti solutia potrivita pentru tine in gestionarea alergiilor, trebuie sa apelezi la sfatul medicului alergolog. In paralel cu tratamentul pe care acesta ti-l recomanda, poti incerca remediile naturiste care pot minimiza simptomele suparatoare ale alergiilor.

Intrebari utile:


Cum pot sa imi protejez familia de alergii, indiferent de sezon?

Daca respecti cateva reguli simple de preventie, gestionarea alergiilor ar trebui sa devina mai usoara. Nu uita ca cea mai buna metoda de preventie este identificarea si apoi evitarea alergenului. Daca suferi de simptome usoare pana la moderate, ele pot fi tinute sub control cu ajutorul medicamentelor antihistaminice, decongestionatelor nazale sau a picaturilor oftalmice. Respectarea regulilor de igiena si intarirea sistemului imunitar ajuta in gestionarea alergiilor.

Ce suplimente alimentare sunt recomandate pentru gestionarea alergiilor?

Unele dintre cele mai cunoscute remedii naturiste pentru alergii sunt cele bazate pe ulei de chimen negru, vitamina E, curcumina (din turmeric) si vitamina C. Uleiul de chimen negru este concentrat in principii active si acizi grasi, are efect antiseptic, antibacterian, ajutand in iritatii si alergii. Amelioreaza simptomele neplacute ale rinitei alergice si intareste organismul, sprijina sanatatea sistemului respirator (are efect bronhodilatator) si creste capacitatea de autoaparare a organismului. Vitamina E mareste puterea de aparare a organismului in fata infectiilor si a alergiilor. Este un antioxidant excelent, care joaca un rol important in inhibarea si reducerea activitatii multor mesageri si molecule de adeziune, precum si a celulelor si citokinelor responsabile de exacerbarea simptomelor alergice. Curcumina are beneficii antioxidante, antibacteriene si antiinflamatoare. Poate fi benefic cailor respiratorii deoarece creste nivelul de antioxidanti din celule si le detensioneaza. Poate inhiba functia producerii de citokine care afecteaza functia eozinofilelor, ceea ce inseamna ca reduce reactia alergica a organismului si poate diminua sau chiar preveni simptomele alergice. Vitamina C este un antioxidant puternic care contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si la mentinerea functionarii normale a sistemului imunitar. Acidul ascorbic pe care il contine are efecte antihistaminice puternice care reduc simptomele asociate cu alergia. Reduce scurgerile nazale, amelioreaza roseata ochilor si stranutul.

Produse recomandate pentru alergii