Magneziu

Magneziul este un mineral esential pentru corp, care face posibila buna functionare simultana a peste 300 de procese vitale pentru organism.

Ce sunt suplimentele alimentare cu Magneziu?

Exista mai multe tipuri de magneziu: sulfat, clorura, glicinat, citrat, marin, oxid, carbonat, lactat, malat, taurat, orotat, aspartat. Suplimentele alimentare existente pe piata pot contine oricare dintre aceste tipuri de magneziu, simplu ori in combinatie cu alte minerale sau vitamine, precum: magneziu B6, magneziu si zinc, magneziu lichid, magneziu si calciu. Suplimentele pot fi sub forma de capsule, tablete, lichide sau pulbere. Ele se aleg in functie de necesitatile organismului. Spre exemplu, magneziu B6 are urmatoarele beneficii: contribuie la mentinerea sanatatii psihice, functionarea normala a sistemului nervos, scaderea stresului si anxietatii. Suplimentele trebuie administrate dupa nevoi, la indicatia medicului specialist.

Ce sunt suplimentele alimentare cu Magneziu?

Proprietati si beneficii ale magneziului in organism

Magneziul este un mineral esential pentru corp, care face posibila buna functionare simultana a peste 300 de procese vitale pentru organism. Organismul unui adult contine 25g de magneziu, mai mult de jumatate din aceasta cantitate regasindu-se la nivelul oaselor, iar restul in tesuturile moi. Magneziul are numeroase beneficii, printre care: metabolizarea glucozei si a carbohidratilor, amelioreaza tranzitul intestinal lent, contribuie la sanatatea sistemului osos, ajuta la absorbtia calciului in organism, la buna functionare a sistemului muscular (previne aparitia crampelor). Este eficient in caz de oboseala, stres, papitatii ale inimii. Sulfatul de magneziu este folosit in tratarea sindromului de oboseala cronica. Poate preveni aparitia migrenelor, a starilor anxioase, si chiar a preeclampsiei in sarcina.

Rolul vital al magneziului in sanatatea sistemului nervos

Magneziul sustine buna funtionare a sistemului nervos. Imbunatateste starea de spirit, poate preveni depresia, ajuta la obtinerea unui somn linistit, contribuie la rolul sinapselor neuronale. Previne si combate migrenele deoarece influenteaza neurotransmitatorii din creier.

Magneziu in sustinerea performantei musculare

Magneziul este un mineral care controleaza transmiterea impulsurilor de la nervi la muschi, ceea ce duce la relaxarea musculara. Actioneaza impreuna cu calciul, care este responsabil de contractia musculara. In cazul unui deficit de magneziu, calciul este stocat in muschi in exces, ceea ce duce la aparitia crampelor musculare dureroase.

Lipsa de magneziu in organism. Simptome si indicatii.

Efectele date de lipsa de magneziu in organism se produc „in tacere”, ceea ce poate duce la instalarea unor afectiuni chiar inainte ca simptomele sa se faca simtite. Acorda atentie la: iritabilitate, stari de anxietate, oboseala pronuntata, insomnii, dificultate de concentrare, pofta scazuta de mancare, prezenta crampelor sau a senzatiei de muschi care tremura, batai neregulate sau accelerate ale inimii, hipoglicemie.

Cum sa integrezi suplimentele naturale cu magneziu in rutina ta.

Magneziul se poate administra in orice moment al zilei, inainte sau dupa o masa principala. Daca suferi de insomnie, poti lua magneziu B6 inainte de culcare. La fel, e indicat sa se administreze seara in cazul persoanelor care sufera de crampe musculare. Tine cont de faptul ca magneziul are un usor efect de relaxare, asa ca nu il administra in momentele zilei in care doresti sa fii foarte activ(a).

Doza zilnica recomanda si surse din care il poti obtine

Doza zilnica de magneziu depinde de varsta, sex, sarcina sau alaptare. Între 0 luni si 13 ani, ambele sexe au nevoie de aceeasi cantitate, dupa cum urmeaza: 0-6 luni (30 mg), 7-12 luni (75 mg), 1-3 ani (80 mg), 4-8 ani (130 mg), 9-13 ani (240 mg). Intre 14-18 ani, fetele au nevoie de 360 mg, iar baietii de 410 mg. La 19-30 de ani, femeile – 310 mg, barbatii – 400 mg. Incepand cu 31 de ani, femeile – 320 mg, barbatii – 420 mg.  In sarcina si alaptare, doza zilnica de magneziu este cuprinsa intre 310-400 mg, in functie de varsta si recomandarile medicului specialist.

Magneziul poate fi obtinut din alimente ca: nuci si seminte, ciuperci, ovaz, fasole, spanac, lapte de soia, cartofi, avocado, banana, somon.



Intrebari utile:


Ce este magneziul si de ce este important pentru organism?

Magneziul este un mineral esential, al patrulea ca abundenta in corpul uman. Magneziul intra in structura a sute de enzime ce intervin in metabolismul glucidic, lipidic si protidic. Este important deoarece este implicat in peste 300 de procese metabolice care sustin buna functionare a organismului.

Care sunt beneficiile suplimentelor naturale cu Magneziu?

Magneziul ajuta la mentinerea ritmului cardiac normal, este implicat in metabolismul energetic, sinteza proteinelor si producerea de ADN, prevenirea diabetului zaharat prin reglarea secretiei de insulina, are un rol important in mentinerea functionarii normale a sistemului nervos. Creste rezistenta la efort, poate preveni atacul de cord, accidentele vasculare cerebrale sau artroza.

Exista efecte secundare ale suplimentelor naturale cu Magneziu?

Efectele secundare ale administrarii de magneziu pot aparea in cazul persoanelor care iau concomitent diuretice, antibiotice sau medicatie pentru afectiuni ale inimii. Trebuie consultat medicul in cazul persoanelor care sufera de boli renale. Suplimentele de magneziu pot provoca greata, crampe, diaree. Supradoza cu magneziu se manifesta prin: diaree, greata, varsaturi, slabiciune musculara, letargie, tensiune arteriala scazuta, probleme de respiratie.

Produse cu Magneziu