Chlorella, beneficii pentru sanatatea ta.

Chlorella – un superaliment, alga de apa dulce, o sursa de fitonutrienti demna de luat in seama (contine pana la 60% proteine, clorofila, vitamina C, licopen, beta-caroten, luteina, minerale, aminoacizi, peptide, vitamine, zaharuri, carbohidrati, antioxidanti, compusi fenolici si acizi nucleici), fiind folosita in medicina traditionala chineza si medicina ayuverdica pentru resursa de energie si forta vitala pe care o aduce. [1,2]

Studii privind Chlorella

Microbiologul si botanistul olandez Martinus Willem Beijerinck studiaza chlorella in 1890 odata cu descoperirea microscopului, iar americanii, la sfarsitul anilor 1940, cerceteaza algele marine ca potentiala solutie a crizei alimentare mondiale. NASA include deasemenea chlorella ca superaliment in hrana cosmonautilor.

Conform cercetarilor, algele albastre poseda proprietati curative in afectiuni cronice precum: cancer, exces de colesterol, hipercuagulabilitatea sangelui, diabet, boli pulmonare, artrita, inflamatii acute si cronice, infectii diverse, HIV-AIDS. [3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ].

Un studiu de cultura celulara realizat de Russo si colab. [10] au raportat ca doi metaboliti ai algelor, sferaforina si panarinul, au impiedicat deteriorarea ADN-ului plasmidic  mediat de lumina UV si oxidul azotic si au atenuat cresterea celulelor canceroase, cel putin partial, declansand apoptoza. Chlorella contine deasemenea metaboliti ce pot inhiba diviziunea celulelor maligne.[ 11, 12,13, 14]

Carotenoizii din alga albastra sunt baza potentiala de protectie impotriva peroxidarii lipidelor, aterogenezei, oxidarii ADN-ului si cancerului, fiind implicati in inhibarea celulelor canceroase, in special a cancerului pulmonar, de colon, de san si de prostata [ 15, 16, 17]

Intr-un studiu prezentat de Chernomorsky si colab. [ 18, 19 ], autorii concluzioneaza ca sursele de hrana care produc derivati de clorofila pot juca un rol semnificativ in prevenirea cancerului, in special al celui de colon.

Nici carotenoizii, nici clorofilele nu pot fi sintetizate de tesuturile animale [ 20 ]. Astfel, aceste molecule trebuie obtinute din alimente  si asa cum s-a ilustrat anterior, mediul marin reprezinta o resursa inepuizabila.

In ce afectiuni poate fi administrata chlorella

Chlorella protejeaza sanatatea inimii

Boala cardiovasculara (BCV) este o clasa de boli care afecteaza inima, vasele de sange (arterele si venele), circulatia sangelui si este una dintre principalele cauze de mortalitate si morbiditate la nivel mondial.

Exemple de BCV includ ateroscleroza, accidentul vascular cerebral, insuficienta cardiaca, tromboza venoasa profunda si boala arteriala periferica. In ceea ce priveste bioactivii marini, exista dovezi considerabile ca acesti compusi pot ajuta la reducerea factorilor de risc asociati cu BCV.

Oben si colegii [ 21] au descoperit ca persoanele carora li s-a administrat o perfuzie de alge de apa dulce au prezentat niveluri mai scazute de colesterol total, colesterol LDL si trigliceride si valori mai ridicate ale colesterolului lipoproteinelor cu densitate ridicata (HDL) decat cele carora li s-a administrat un placebo cu apa.

Combate inflamatia din organism

Mergand mai departe si intorcandu-ne spre inflamatie , aceasta fiind un raspuns protector normal la deteriorarea sau infectia tesuturilor, daca raspunsul este exagerat, directionat gresit sau pe termen lung, inflamatia poate afecta negativ sanatatea si poate da nastere la numeroase afectiuni precum boala inflamatorie a intestinului, artrita si astmul.

Interesant este insa ca, datorita implicarii mediatorilor inflamatori numiti eicosanoizi, o serie de afectiuni inflamatorii ar putea fi ameliorate prin modificarea dietei [ 22,23].

Un alt compus antiinflamator gasit pe scara larga in mediul marin este carotenoidul astaxantina. Se crede ca proprietatile antioxidante ale astaxantinei sunt legate de capacitatea sa de a ameliora inflamatia [ 24, 25].

Apar, de asemenea, dovezi care sugereaza ca algele marine ar putea avea activitati terapeutice pentru combaterea bolilor neurodegenerative asociate cu neuroinflamarea. [ 26]

Mentine buna functionare a sistemului nervos

Insuficienta cognitiva si dementa sunt tulburari frecvente in randul persoanelor in varsta si influenteaza capacitatea individului de a functiona independent. Din cauza imbatranirii populatiei, se asteapta ca prevalenta afectarii cognitive si a dementei sa creasca.

O dieta imbogatita cu alge, Chlorella, a redus stresul oxidativ si a impiedicat in mod semnificativ declinul capacitatii cognitive in dementa dependenta de varsta. Autorii studiilor in acest sens sugereaza ca un consum prelungit de Chlorella are potentialul de a preveni progresia afectarii cognitive. [ 27 ]

Nu uita!

In concluzie, algele marine par sa se potriveasca criteriilor de dezvoltare ca ingrediente alimentare functionale. Activitatile lor biologice afecteaza patogeneza mai multor boli. 

In consecinta, ar trebui depuse eforturi continue pentru cercetarea si dezvoltarea alimentelor marine functionale, cu perspectiva ca, in viitor, consumul lor ar putea duce la o reducere a prevalentei si severitatii bolilor cronice.

Administrare

Doza zilnica recomandata de chlorella este de 1,5-2,5 g/zi (4-6 cps/zi) putand fi consumata in cure lungi (3-6 luni), de-a lungul anului, pretandu-se in special in dieta vegetarienilor sau in perioade de detoxifiere, fara carne.

Poate fi luata in 2-3 prize/zi, cu cel putin 30 de minute inaintea meselor principale (acest mod de administrare contribuie la o digestie mai eficienta, la absorbtia optima a nutrientilor si la eliminarea toxinelor din organism).

Contraindicatii

Ca si atentionari, nu se recomanda persoanelor hipertiroidiene, cu gusa nodulara sau alergice la alimentele marine, gravidelor si femeilor care alapteaza.

Articol scris de Adina Cirjan – Terapeut Biofeedback & Formator de Consilier de Stil de Viata Sanatos

Produse cu Chlorella