Dureri musculare: Motive si solutii eficiente, naturale

Ce sunt durerile musculare si cum se manifesta

Durerile musculare sunt denumite si mialgii, care afecteaza o mare parte din populatie. Este posibil sa simtiti o durere profunda, constanta sau dureri ascutite. Unii oameni au dureri musculare resimtite in tot corpul, in timp ce altii in anumite zone specifice. Tine cont ca fiecare persoana in parte experimenteaza durerile musculare in mod diferit. Durerile musculare pot fi insotite de: dureri articulare, crampe musculare, spasme musculare.

 

Simptome ale durerilor musculare si cum le recunosti

In functie de cauza durerii, durerile musculare pot fi usoare sau severe si, in unele cazuri, debilitante. Durerea este simptomul distinctiv al multor afectiuni cronice, dar simptomele pot varia. Durerea poate fi surda sau ascutita, usoara sau severa, poate dura cateva minute sau poate fi constanta.

Mialgia poate provoca febra sau frisoane daca este cauzata de o infectie. De asemenea, poate provoca simptome precum dureri articulare sau senzatia de oboseala si extenuare. Alte simptome pot include sensibilitate la atingere sau inflamarea zonei dureroase.

Durerea musculara este principalul simptom al mialgiei. Puteti simti:

>> Durere musculara profunda localizata sau raspandita

>> Durere surda sau ascutita

>> Durere usoara sau severa care poate dura cateva minute sau poate fi constanta

>> Durere in repaus

>> Durere in miscare

>> Slabiciune musculara

>> Dificultati de respiratie, senzatie de ameteala

>> Febra

>> Inrosirea zonei dureroase

>> Senzatie de depresie daca durerea este constanta.

Dureri musculare la picioare si spate: Cauze frecvente

Durerea musculara poate fi de scurta durata sau cronica. Cauzele acute (pe termen scurt) ale mialgiei includ suprasolicitarea, diferite infectii sau deficiente de vitamine ori minerale. Cauzele cronice (pe termen lung) includ fibromialgia, artrita reumatoida si nu numai.

Durerea musculara care afecteaza spatele si picioarele poate rezulta din rani sau alte afectiuni de sanatate, inclusiv sciatica si hernia de disc lombara. Durerea de spate este o afectiune comuna, principala cauza a aparitiei fiind determinata de lucrul la birou si sedentarism. Poate afecta in egala masura barbatii si femeile. Variaza in intensitate de la o durere usoara care dureaza cateva zile pana la durere intensa, cronica, care dureaza saptamani intregi. Desi adesea cauzate de incordarea musculara, durerile de spate pot fi si un simptom al unor afectiuni mai grave. In unele cazuri, durerile de spate se pot extinde si in alte zone ale corpului, in special la picioare.

Simptomele asociate cu durerile de spate si de picioare includ: senzatii de arsura, furnicaturi, durere la atingere, mobilitate limitata. Sciatica, hernia de disc lombara, sindromul Piriformis, arahnoidita sunt unele afectiuni care pot cauza durere de spate sau de picioare. Ele afecteaza nervii si transmit semnale dureroase in aceste zone.

Daca aveti dureri regulate, zilnice sau simptome care se agraveaza, solicitati imediat asistenta medicala pentru a va asigura tratamentul corespunzator.

Motivele aparitiei durerilor musculare in tot corpul

Mialgiile (durerile musculare) au diferite cauze. Poate fi vorba despre Fibromialgie (daca durerile persista mai mult de 3 luni si nu se amelioreaza), Sindromul oboselii cronice, Infectii (bacteriene, gripa, poliomielita), Sindromul de durere miofasciala (inflamatii ale tesutului muscular conjunctiv), afectiuni autoimune (lupus), boala Lyme, hipotiroidism sau hipertiroidism, crampele (in sarcina sau la menstruatie), administrarea de statine, deficit de potasiu, magneziu sau calciu.

Suplimente alimentare naturale: Solutii eficiente impotriva durerilor

Cel mai important mineral care previne si trateaza durerile musculare este magneziul. El face posibila buna functionare simultana a peste 300 de procese vitale pentru organism. Organismul unui adult conține 25g de magneziu, jumatate din aceasta cantitate regasindu-se la nivelul oaselor, iar restul in tesuturile moi. La nivel muscular, deficitul de magneziu se manifesta prin: prezenta crampelor sau a senzatiei de muschi care tremura, extenuare fizica.

Magneziul are un rol esential in contractilitatea musculara la nivelul musculaturii striate (muschi care se contractă printr-un mecanism voluntar; exemplu: se utilizeaza in efort fizic), cat si la nivelul musculaturii netede (a organelor interne: stomac, intestin etc).

Calciul este un alt mineral care favorizeaza buna functionare a muschilor. Calciul este responsabil pentru contractia musculara, in timp ce magneziul actioneaza in relaxarea muschilor.

MSM (Metil Sulfonil Metan) este o forma organica a sulfului care are capacitatea de a reduce sau chiar de a elimina complet crampele si durerile musculare aparute in urma unui antrenament fizic intens. Relaxeaza muschii si ii detensioneaza in mod natural. Are efecte antiinflamatorii si antireumatice, reduce durerea si creste mobilitatea.

Vitamina B6, impreuna cu magneziu, vitamina E si potasiu pot preveni sau ameliora crampele musculare si carceii. Contribuie la pastrarea energiei in corp, a unul metabolism echilibrat si unor muschi puternici, rezistenti la efort. Previn distrofiile musculare, rupturile musculare si sprijina formarea de noi tesuturi.

Durerile musculare pot fi ameliorate cu produse naturale pe baza de menta, vita de vie, eucalipt, ginseng, fenicul, rozmarin, arnica montana, musetel. Aceste plante amelioreaza durerile musculare, au efecte antispasmodice, antireumatice, antiinflamatorii, antinevralgice si calmante.

Gheara Dracului® reprezinta un mix de ingrediente conceput  pentru o calmare rapida a disconfortului muscular. Gheara Dracului este o planta folosita de sute de ani pentru beneficiile antiinflamatoare si analgezice. Actioneaza atat intern cu ajutorul capsulelor pentru musculatura, cat si la exterior cu gelul racoritor Gheara Dracului®, cu plante BIO sau Energy Roll ce te ajuta sa eviti neplacerile provocate de suprasolicitarea fizica sau de stilul de viata sedentar si are un efect rapid racoritor si energizant pentru musculatura.

Intrebari utile:


Ce cauzeaza durerile musculare dupa efort fizic intens?

Exista doua tipuri de durere musculara care se resimte dupa un efort fizic intens: cea acuta si cea cu debut intarziat. Durerea musculara acuta este de obicei simtita imediat dupa ce ati incheiat activitatea fizica. Este cauzata de acumularea anumitor substante in muschi (exemplu: acidul lactic) in timpul exercitiilor de mare intensitate. Acest tip de durere are o durata de aproximativ cateva ore. Acidul lactic e o substanta produsa in celulele musculare si celulele rosii din sange care se formeaza atunci cand corpul descompune carbohidratii pentru a-i folosi pentru energie in timpul exercitiilor fizice. Durerea musculara cu debut intarziat apare la circa 12 ore dupa antrenament si atinge apogeul la 48 de ore. Este cauzata de modificari ale muschilor, adica de procesul de reparare prin care trece corpul tau. Mai exact, este vorba despre microrupturi care se pot forma in muschi. Acest lucru creeaza un raspuns inflamator – sursa durerii. Aceste microrupturi, chiar daca provoaca durere si disconfort, fac muschii mai puternici.

Exista vreo diferenta intre durerile musculare de la picioare si cele de la spate?

Durerea de spate poate sa se extinda si catre picioare. Unele persoane se confrunta cu dureri de spate cu ore sau chiar zile inainte de apariția durerii la nivelul picioarelor. Durerea de picior poate fi mai grava decat cea de spate, care este localizata (de obicei in partea inferioara a spatelui). Spatele si picioarele pot suferi dureri din cauza accidentarilor sau a posturii neadecvate. Muschii stau incordati, se acumuleaza tensiune. Astfel apar crampele, durerile si senzatia de disconfort.

Cum se diferentiaza durerile musculare normale de cele care pot indica o problema mai grava?

Daca durerea este trecatoare si ii poti identifica usor cauza (un traumatism, o accidentare sau o deficienta nutritionala), atunci poate fi considerata normala. Daca durerea apare des, este constanta, nu se amelioreaza in urma tratamentului sau daca apar alte simptome (oboseala acuta, stari de greata sau voma etc.), trebuie sa ceri sfatul unui medic. Poate fi vorba despre afectiuni mai grave care necesita un tratament specializat.

Ce suplimente alimentare naturale sunt recomandate pentru durerile musculare?

Iti recomandam magneziu, potasiu, calciu, MSM, curcumina, arnica montana – antiinflamatoare naturale, cu efect de calmare a durerilor si relaxare musculara. Alte sunt: vitamina D3 (ajuta la calmarea durerilor), acizii grasi Omega 3 (reduc inflamatia).

Este posibil sa prevenim durerile musculare prin dieta sau alte metode naturale?

O dieta echilibrata din punct de vedere nutritional sprijina sanatatea sistemului muscular. Impreuna cu un aport suficient de apa si cu miscare fizica regulata, pot fi cei 3 factori cheie pentru prevenirea durerilor musculare. Este foarte important sa luam cantitatea zilnica de magneziu din alimentatie sau din suplimente alimentare. Persoanele in varsta pot lua suplimente alimentare pe baza de magneziu, potasiu si vitamina B6 pentru a preveni aparitia carceilor, care sunt extrem de durerosi si apar mai ales in timpul noptii. Inainte sa depui o activitate fizica moderata sau intensa (fie ca mergi la sala sau vrei sa faci o drumetie pe munte), acorda-ti 10-15 minunte pentru a face cateva exercitii de stretching. Astfel „iti pui muschii in miscare” si previi aparitia traumatismelor sau crampelor. Dupa ce faci sport, e indicat sa folosesti produse cu aplicare pe piele care sa ajute muschiul sa se refaca. O alta metoda de prevenire a mialgiilor este sa mergi la masaj terapeutic, care iti relaxeaza si detensioneaza muschii.

Produse recomandate pentru dureri musculare